Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sos indyjski

Sos indyjski

Kuchnia indyjska jest niezwykle aromatyczna. Nie inaczej jest z jednym podstawowych jej elementów jakim jest sos curry. Podczas jego gotowania kuchnię wypełnia przyjemny, korzenny aromat, który dodatkowo pobudza apetyt....

Czytaj więcej
Sos indyjski
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Sos indyjski
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Domowy sos curry
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4

 

Kuchnia indyjska jest niezwykle aromatyczna. Nie inaczej jest z jednym podstawowych jej elementów jakim jest sos curry. Podczas jego gotowania kuchnię wypełnia przyjemny, korzenny aromat, który dodatkowo pobudza apetyt.

Przepis na sos curry

Mimo dużej ilości przypraw przepis na curry nie jest skomplikowany. Do jego przygotowania wykorzystuje się cebulę, czosnek, pomidory, kurkumę, kumin, imbir, kozieradkę, ziarna kolendry, chilli, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki, kardamon oraz mielone liście laurowe. W pierwszej kolejności należy podsmażyć cebulę wraz z dodatkiem przypraw. Wysoka temperatura sprawi, że uwolnią one swój aromat. Następnie dodaje się pokrojone pomidory oraz śmietanę, jogurt lub mleczko kokosowe. Do sosu dodaje się drób, ryby, owoce morza, strączki lub tofu. Gotowy sos podaje się z ryżem lub chlebkami naan.

Podczas przygotowania sosu można posiłkować się gotowymi pastami curry. Dzięki nim niewprawieni kucharze nie muszą zastanawiać się nad odpowiednimi proporcjami przypraw.