Sos indyjski
Kuchnia indyjska jest niezwykle aromatyczna. Nie inaczej jest z jednym podstawowych jej elementów jakim jest sos curry. Podczas jego gotowania kuchnię wypełnia przyjemny, korzenny aromat, który dodatkowo pobudza apetyt....
Czytaj więcej
Kuchnia indyjska jest niezwykle aromatyczna. Nie inaczej jest z jednym podstawowych jej elementów jakim jest sos curry. Podczas jego gotowania kuchnię wypełnia przyjemny, korzenny aromat, który dodatkowo pobudza apetyt.
Przepis na sos curry
Mimo dużej ilości przypraw przepis na curry nie jest skomplikowany. Do jego przygotowania wykorzystuje się cebulę, czosnek, pomidory, kurkumę, kumin, imbir, kozieradkę, ziarna kolendry, chilli, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki, kardamon oraz mielone liście laurowe. W pierwszej kolejności należy podsmażyć cebulę wraz z dodatkiem przypraw. Wysoka temperatura sprawi, że uwolnią one swój aromat. Następnie dodaje się pokrojone pomidory oraz śmietanę, jogurt lub mleczko kokosowe. Do sosu dodaje się drób, ryby, owoce morza, strączki lub tofu. Gotowy sos podaje się z ryżem lub chlebkami naan.
Podczas przygotowania sosu można posiłkować się gotowymi pastami curry. Dzięki nim niewprawieni kucharze nie muszą zastanawiać się nad odpowiednimi proporcjami przypraw.