Domowy sos curry
4 porcje
20 min
Łatwe
4.42 (Ilość ocen: 12)
Składniki
Wartości odżywcze
Domowy sos curry
Domowy sos curry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Masz ochotę na aromatyczne, hinduskie smaki, ale nie wiesz, jak zabrać się za przygotowywanie dań ze wschodu? Kluczem do charakterystycznego smaku tej kuchni jest curry – mieszanka przypraw, w której skład wchodzi między innymi kurkuma, gałka muszkatołowa i imbir. Bardzo łatwo można przygotować sos curry w domu – dzięki temu dania będą bardziej sycące niż te jedynie doprawione suchą przyprawą.
Opis przygotowania:
- Cebulę bardzo drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć przygotowaną cebulę.
- Podsmażaj chwilę, nie dopuszczając do zarumienienia cebuli.
- Następnie, na patelnię, dodaj śmietankę, skrobię i przyprawę curry.
- Sos podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje.
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Przypalony sos już nigdy nie będzie problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
TIP DIETETYCZNY
- Warto zastąpić śmietankę jogurtem greckim o łagodnym smaku.
- 100 g śmietany zawiera niecałe 200 kilokalorii, natomiast taka sama porcja jogurtu greckiego 0% to nawet 150 kilokalorii mniej!
Komentarze