Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowy sos curry

Domowy sos curry

Opis wykonania

20 min
Łatwe
dla 4 osób

Świetny dodatek do dań kuchni indyjskiej, sałatek oraz kanapek.

Masz ochotę na aromatyczne, hinduskie smaki, ale nie wiesz, jak zabrać się za przygotowywanie dań ze wschodu? Kluczem do charakterystycznego smaku tej kuchni jest curry – mieszanka przypraw, w której skład wchodzi między innymi kurkuma, gałka muszkatołowa i imbir. Bardzo łatwo można przygotować sos curry w domu – dzięki temu dania będą bardziej sycące niż te jedynie doprawione suchą przyprawą.



Opis przygotowania:



  1. Cebulę bardzo drobno posiekaj.

  2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć przygotowaną cebulę.

  3. Podsmażaj chwilę, nie dopuszczając do zarumienienia cebuli.

  4. Następnie, na patelnię, dodaj śmietankę, skrobię i przyprawę curry.

  5. Sos podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje.

TIP DIETETYCZNY



  • Warto zastąpić śmietankę jogurtem greckim o łagodnym smaku. 100 g śmietany zawiera niecałe 200 kilokalorii, natomiast taka sama porcja jogurtu greckiego 0% to nawet 150 kilokalorii mniej!

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - akcesoria kuchenne

Co oznacza nazwa utensylia?