Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kuchnia indyjska to ogromna różnorodność smaków i aromatów.

Składniki

400 g pomidorów w puszce, w całości, bez skórki
200 ml mleka kokosowego
1 szklanka orzechów nerkowca
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
Po ok. 1/2 łyżeczki każdej z przypraw: goździków, ziaren kolendry, kuminu, przypraw w proszku takich jak kardamon, cynamon, czy kurkuma
Sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Świeże zioła do podania, np. kolendra lub mięta

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
323.3 kcal
Tłuszcz
24.7 g
Węglowodany
19.95 g
Błonnik
7.95 g
Białko
2.2 g
Sól
3 g

Opis wykonania

W tym filmie chcę Wam pokazać, jak z użyciem prostych składników, bez problemu dostępnych w naszych sklepach, przygotować sos w stylu indyjskim z orzechami nerkowca. To może być Wasz pierwszy krok do rozkochania się w tych smakach.

Sos indyjski - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności wrzuć szklankę orzechów nerkowca na blachę i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 8–10 minut aż się przyrumienią na brązowo.
  2. Na suchą patelnię wrzuć przyprawy: goździki, ziarna kolendry, kumin, przyprawy w proszku np. kardamon, cynamon, czy kurkumę. Podprażaj je przez ok. 1–2 minuty na gorącej patelni. Tyle wystarczy, by wydobyć z nich to, co najlepsze.
  3. Przyprawy z patelni umieść w pojemniku blendera i miksuj przez kilkanaście sekund. Następnie zblenduj dwie trzecie uprażonych orzechów nerkowca.
  4. Na patelni rozpuść trochę masła klarowanego i dodaj wszystkie przyprawy, a także posiekaną drobno cebulę.
  5. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, dodaj pomidory i zmielone orzechy.
  6. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małej mocy płyty grzewczej przez 10–15 minut.
  7. Kiedy sos zgęstnieje, dodaj mleko kokosowe, sól i pieprz do smaku, a także trochę soku z cytryny.
  8. Podgotuj sos na małej mocy palnika jeszcze 3–4 minuty, by lekko zgęstniał.
  9. Gotowy sos koniecznie posyp całymi orzechami i świeżymi ziołami np. miętą albo kolendrą.

Sos indyjski - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych