Kuchnia indyjska to ogromna różnorodność smaków i aromatów.
W tym filmie chcę Wam pokazać, jak z użyciem prostych składników, bez problemu dostępnych w naszych sklepach, przygotować sos w stylu indyjskim z orzechami nerkowca. To może być Wasz pierwszy krok do rozkochania się w tych smakach.
Opis przygotowania:
W pierwszej kolejności wrzuć szklankę orzechów nerkowca na blachę i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 8–10 minut aż się przyrumienią na brązowo.
Na suchą patelnię wrzuć przyprawy: goździki, ziarna kolendry, kumin, przyprawy w proszku np. kardamon, cynamon, czy kurkumę. Podprażaj je przez ok. 1–2 minuty na gorącej patelni. Tyle wystarczy, by wydobyć z nich to, co najlepsze.
Przyprawy z patelni umieść w pojemniku blendera i miksuj przez kilkanaście sekund. Następnie zblenduj dwie trzecie uprażonych orzechów nerkowca.
Na patelni rozpuść trochę masła klarowanego i dodaj wszystkie przyprawy, a także posiekaną drobno cebulę.
Kiedy cebula ładnie się zeszkli, dodaj pomidory i zmielone orzechy.
Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małej mocy płyty grzewczej przez 10–15 minut.
Kiedy sos zgęstnieje, dodaj mleko kokosowe, sól i pieprz do smaku, a także trochę soku z cytryny.
Podgotuj sos na małej mocy palnika jeszcze 3–4 minuty, by lekko zgęstniał.
Gotowy sos koniecznie posyp całymi orzechami i świeżymi ziołami np. miętą albo kolendrą.