Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sos indyjski

Opis wykonania

Kuchnia indyjska to ogromna różnorodność smaków i aromatów.

W tym filmie chcę Wam pokazać, jak z użyciem prostych składników, bez problemu dostępnych w naszych sklepach, przygotować sos w stylu indyjskim z orzechami nerkowca. To może być Wasz pierwszy krok do rozkochania się w tych smakach.

Sos indyjski - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności wrzuć szklankę orzechów nerkowca na blachę i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 8-10 minut aż się przyrumienią na brązowo.
  2. Na suchą patelnię wrzuć przyprawy: goździki, ziarna kolendry, kumin, przyprawy w proszku np. kardamon, cynamon, czy kurkumę. Podprażaj je przez ok. 1-2 minuty na gorącej patelni. Tyle wystarczy, by wydobyć z nich to co najlepsze.
  3. Przyprawy z patelni umieść w pojemniku blendera i miksuj przez kilkanaście sekund. Następnie zblenduj dwie trzecie uprażonych orzechów nerkowca.
  4. Na patelni rozpuść trochę masła klarowanego i dodaj wszystkie przyprawy, a także posiekaną drobno cebulę.
  5. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, dodaj pomidory i zmielone orzechy.
  6. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
  7. Kiedy sos zgęstnieje, dodaj mleko kokosowe, sól i pieprz do smaku, a także trochę soku z cytryny.
  8. Podgotuj sos na wolnym ogniu jeszcze 3-4 minuty, by lekko zgęstniał.
  9. Gotowy sos koniecznie posyp całymi orzechami i świeżymi ziołami np. miętą albo kolendrą.

Sos indyjski - zdjęcie 2