Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Młoda kapusta doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub dań z grilla. Jej liście są soczyste i przyjemnie chrupiące. Co więcej, 100 g młodej kapusty dostarcza zaledwie 29...

Czytaj więcej
Surówka z młodej kapusty
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Młoda kapusta
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

 

Młoda kapusta doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub dań z grilla. Jej liście są soczyste i przyjemnie chrupiące. Co więcej, 100 g młodej kapusty dostarcza zaledwie 29 kcal. Młoda kapusta może być jedzona na surowo, dzięki czemu przygotowanie jej jako surówki do obiadu zajmuje kilka chwil.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?

Pomysłów na surówkę obiadową z kapusty jest wiele. Najszybszy w wykonaniu polega na zszatkowaniu kapusty, posoleniu i krótkim ugniataniu, by liście lekko zmiękły i skruszały. Następnie do kapusty dodaje się posiekany pęczek koperku, sok z cytryny, olej lub oliwę, przyprawy i gotowe. Prosto, szybko i smacznie.

Surówka z młodej kapusty - przepisy

Najbardziej popularnym przepisem na surówkę z młodej kapusty jest przepis z dodatkiem marchewki. Do przygotowania tej surówki oprócz wyżej wymienionych składników (kapusta, koperek, sok z cytryny, oliwa, przyprawy) dodaje się tartą marchewkę. Nadaje ona dodatkowej słodyczy całej surówce. Aby bardziej urozmaicić smak surówki, można dodać do niej cebulę dymkę, szczypiorek, parzonego pora lub rodzynki. Surówka sama w sobie jest soczysta, jednak można dodać do niej niewielką ilość jogurtu, który z olejem, sokiem z cytryny i sokiem z kapusty utworzy sos. Występujący w surówce sok z cytryny można zamienić na ocet jabłkowy lub winny.

Surówkę z młodej kapusty można przygotować również z dodatkiem zielonego ogórka. Doda on świeżości i orzeźwiającego smaku. Ogórka do surówki warto wkroić ze skórką, co doda chrupkości i akcentu kolorystycznego - ciemnozielona skórka będzie kontrastowała z jasnymi liśćmi kapusty.