Surówka z pora

Surówka z pora

 

Zdrowy warzywny dodatek do obiadów i solidna porcja witamin. Posiada uniwersalne składniki, dostępne przez cały rok. Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu oraz lubiana także przez dzieci. Pasuje do większości dań, nie tylko mięsnych. Sprawdzi się jako uzupełnienie diety wegetariańskiej.

Surówka z pora z majonezem

Majonez jest idealnym dodatkiem do pora. Jego słodkawy smak znakomicie równoważy ostrość warzywa. Na bazie tych dwóch składników stworzyć można niezliczoną ilość surówek i sałatek. Najpopularniejszą wersją jest surówka z pora i jabłka. W zależności od preferencji i pory roku, użyć do niej można różnego rodzaju jabłek – tych słodszych, np. Jonagold, jak i kwaśniejszych, takich jak antonówka. Pokrojone składniki uzupełniamy majonezem, kwaśną śmietaną 18% oraz pieprzem i solą.

Innym przykładem jest sałatka z pora i kukurydzy, do której poza wymienionymi składnikami dodać można ugotowane na twardo jajka, marchew lub jabłka. Sałatka z pora i ananasa sprawdzi się natomiast podczas domowych imprez. Uzupełnić ją można kukurydzą.