Surówka z pora na obiad
![Surówka z pora na obiad](https://akademiasmaku.pl/storage/7568/conversions/surowka-z-pora-na-obiad-4739-single.webp)
4 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Surówka z pora to doskonały i zdrowy dodatek do obiadu. Wspaniale komponuje się, na przykład, z mięsem mielonym albo faszerowaną piersią z kurczaka. Z dodatkiem jabłka, stanowi absolutny klasyk wśród domowych surówek.
Składniki
1 duży por
2 jabłka
Sól i pieprz
150 ml jogurtu (np. greckiego)
3 łyżki majonezu
Surówka z pora na obiad
Surówka z pora na obiad
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pora sparz wrzątkiem, następnie obierz i oczyść. Pokrój w bardzo drobną kosteczkę albo paski (im drobniej tym lepiej).
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Połącz z pokrojonym porem.
Porada
Surówka z pora pasuje również w połączeniu z jajkami albo kapustą białą. Możliwości mieszania składników jest bardzo wiele, zależą one od inwencji twórczej kucharza.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Dopraw do smaku, dodaj jogurt połączony z majonezem. Całość wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Komentarze