Szynka peklowana
Smaku domowej wędliny nie da się porównać z wyrobami mięsnymi, które można spotkać w sklepie. Jeśli marzy Ci się pieczona szynka peklowana to tutaj znajdziesz idealny przepis. Jak zapeklować...
Czytaj więcej
Smaku domowej wędliny nie da się porównać z wyrobami mięsnymi, które można spotkać w sklepie. Jeśli marzy Ci się pieczona szynka peklowana to tutaj znajdziesz idealny przepis.
Jak zapeklować szynkę do wędzenia?
Najważniejszym elementem w nim jest dobrej jakości mięso, najlepiej z certyfikatem. Do niego należy przygotować zalewę z litra wody, czosnku, soli peklowanej oraz przypraw: listków laurowych, pieprzu, ziela angielskiego, rozmarynu, kolendry i jałowca. Kolejnym krokiem jest równomierne nakłucie mięsa i wstrzyknięcie do niego przecedzonej zalewy w ilości 20% masy. Następnie trzeba włożyć mięso do naczynia kamionkowego lub szklanego i zalać go wywarem, aby całkowicie je pokrył. Tak przygotowane mięso należy włożyć na tydzień do lodówki, żeby stało się kruche i różowe. Pamiętaj, aby podczas peklowania przewracać mięso, co dwa dni, tak by zalewa dostała się do wszystkich jego zakamarków. Po siedmiu dniach trzeba wyjąć szynkę, osuszyć i obwiązać sznurkiem, i tak przygotowaną piec przez około dwie godziny. Gotowe!