Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Szynka peklowana

Szynka peklowana

Smaku domowej wędliny nie da się porównać z wyrobami mięsnymi, które można spotkać w sklepie. Jeśli marzy Ci się pieczona szynka peklowana to tutaj znajdziesz idealny przepis. Jak zapeklować...

Czytaj więcej
Szynka peklowana
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Szynka peklowana
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Trudne

 

Smaku domowej wędliny nie da się porównać z wyrobami mięsnymi, które można spotkać w sklepie. Jeśli marzy Ci się pieczona szynka peklowana to tutaj znajdziesz idealny przepis.

Jak zapeklować szynkę do wędzenia?

Najważniejszym elementem w nim jest dobrej jakości mięso, najlepiej z certyfikatem. Do niego należy przygotować zalewę z litra wody, czosnku, soli peklowanej oraz przypraw: listków laurowych, pieprzu, ziela angielskiego, rozmarynu, kolendry i jałowca. Kolejnym krokiem jest równomierne nakłucie mięsa i wstrzyknięcie do niego przecedzonej zalewy w ilości 20% masy. Następnie trzeba włożyć mięso do naczynia kamionkowego lub szklanego i zalać go wywarem, aby całkowicie je pokrył. Tak przygotowane mięso należy włożyć na tydzień do lodówki, żeby stało się kruche i różowe. Pamiętaj, aby podczas peklowania przewracać mięso, co dwa dni, tak by zalewa dostała się do wszystkich jego zakamarków. Po siedmiu dniach trzeba wyjąć szynkę, osuszyć i obwiązać sznurkiem, i tak przygotowaną piec przez około dwie godziny. Gotowe!