Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Trudne


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Peklowanie mięsa to sposób na jego lepszy smak i jakość dzięki takim – pozornie prostym – dodatkom, jak sól, cukier i inne przyprawy. Szynka na Święta czy niedzielny obiad będzie o wiele smaczniejsza, jeśli wcześniej zostanie zapeklowana. Tak samo przygotować można na przykład schab czy karkówkę.

Składniki

2 kg szynki
0,25 l czerwonego wina
10 ml octu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka jałowca
½ łyżeczki rozmarynu
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
1 łyżka majeranku
2/3 litra wody
2 łyżki soli peklowanej

Opis wykonania

Przygotuj zalewę do peklowania: Wszystkie składniki (prócz soli peklowanej) dokładnie wymieszaj. Zagotuj całość ( ale nie gotuj!) i odstaw do schłodzenia. Po wystudzeniu, dodaj sól peklowaną i dokładnie wymieszaj.

Pekluj mięso w zalewie przez około 7 dni, najlepiej w chłodnym miejscu (około 10 stopni). Podczas peklowania, mięso musi być całkowicie pokryte zalewą.

Porada

Soczysta pieczeń jest na wyciągnięcie ręki! Termosonda PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch mierzy temperaturę w kilku miejscach pieczonego mięsa i kontroluje intensywność grzania, tak żebyś miał pewność, że Twoja pieczeń będzie perfekcyjna.

Bosh Logo
Bosh

Tak zapeklowaną szynkę, wyjmij z wody i opłucz. Następnie włóż do rękawa pieczeniowego i piecz około 2 godzin w temperaturze 190 stopni. Następnie, rozchyl rękaw i piecz jeszcze około 10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych