Szynka peklowana
6 porcje
60 min
Trudne
Składniki
Szynka peklowana
Szynka peklowana
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj zalewę do peklowania: Wszystkie składniki (prócz soli peklowanej) dokładnie wymieszaj. Zagotuj całość ( ale nie gotuj!) i odstaw do schłodzenia. Po wystudzeniu, dodaj sól peklowaną i dokładnie wymieszaj.
Pekluj mięso w zalewie przez około 7 dni, najlepiej w chłodnym miejscu (około 10 stopni). Podczas peklowania, mięso musi być całkowicie pokryte zalewą.
Porada
Soczysta pieczeń jest na wyciągnięcie ręki! Termosonda PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch mierzy temperaturę w kilku miejscach pieczonego mięsa i kontroluje intensywność grzania, tak żebyś miał pewność, że Twoja pieczeń będzie perfekcyjna.
Tak zapeklowaną szynkę, wyjmij z wody i opłucz. Następnie włóż do rękawa pieczeniowego i piecz około 2 godzin w temperaturze 190 stopni. Następnie, rozchyl rękaw i piecz jeszcze około 10 minut.
Komentarze