Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Trudne


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Peklowanie mięsa to sposób na jego lepszy smak i jakość dzięki takim – pozornie prostym – dodatkom, jak sól, cukier i inne przyprawy. Szynka na Święta czy niedzielny obiad będzie o wiele smaczniejsza, jeśli wcześniej zostanie zapeklowana. Tak samo przygotować można na przykład schab czy karkówkę.

Składniki

2 kg szynki
0,25 l czerwonego wina
10 ml octu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka jałowca
½ łyżeczki rozmarynu
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
1 łyżka majeranku
2/3 litra wody
2 łyżki soli peklowanej

Opis wykonania

Przygotuj zalewę do peklowania: Wszystkie składniki (prócz soli peklowanej) dokładnie wymieszaj. Zagotuj całość ( ale nie gotuj!) i odstaw do schłodzenia. Po wystudzeniu, dodaj sól peklowaną i dokładnie wymieszaj.

Pekluj mięso w zalewie przez około 7 dni, najlepiej w chłodnym miejscu (około 10 stopni). Podczas peklowania, mięso musi być całkowicie pokryte zalewą.

Porada

Podawaj na gorąco, z ugotowanymi ziemniakami, chrzanem i marynowanymi grzybkami.



Bosh Logo
Bosh

Tak zapeklowaną szynkę, wyjmij z wody i opłucz. Następnie włóż do rękawa pieczeniowego i piecz około 2 godzin w temperaturze 190 stopni. Następnie, rozchyl rękaw i piecz jeszcze około 10 minut.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Pyszny sposób przygotowania szynki