Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szynka peklowana

Opis wykonania

Peklowanie mięsa to sposób na jego lepszy smak i jakość dzięki takim – pozornie prostym – dodatkom, jak sól, cukier i inne przyprawy. Szynka na Święta czy niedzielny obiad będzie o wiele smaczniejsza, jeśli wcześniej zostanie zapeklowana. Tak samo przygotować można na przykład schab czy karkówkę.

1

Przygotuj zalewę do peklowania: Wszystkie składniki (prócz soli peklowanej) dokładnie wymieszaj. Zagotuj całość ( ale nie gotuj!) i odstaw do schłodzenia. Po wystudzeniu, dodaj sól peklowaną i dokładnie wymieszaj.

2

Pekluj mięso w zalewie przez około 7 dni, najlepiej w chłodnym miejscu (około 10 stopni). Podczas peklowania, mięso musi być całkowicie pokryte zalewą.

3

Tak zapeklowaną szynkę, wyjmij z wody i opłucz. Następnie włóż do rękawa pieczeniowego i piecz około 2 godzin w temperaturze 190 stopni. Następnie, rozchyl rękaw i piecz jeszcze około 10 minut.