Tarta cytrynowa z bezą
Idealny deser powinien mieć dobrze wyważone i skomponowane smaki, tak by słodycz nie zdominowała całości. Ciasto cytrynowe z bezą jest złożone z różnych smaków i tekstur co dodatkowo potęguje...
Czytaj więcej
Idealny deser powinien mieć dobrze wyważone i skomponowane smaki, tak by słodycz nie zdominowała całości. Ciasto cytrynowe z bezą jest złożone z różnych smaków i tekstur co dodatkowo potęguje wrażenia smakowe. Kruchy spód, delikatny i przyjemnie orzeźwiający krem cytrynowy oraz chrupiąca i jednocześnie puszysta beza doskonale ze sobą współgrają.
Przepis na spód do tarty
Kruche ciasto na spód tarty przygotowuje się z mąki, masła, żółtek i cukru pudru z dodatkiem zimnej wody. W pierwszej kolejności łączy się masło, mąkę i cukier. Gdy powstanie coś na kształt kruszonki dodaje się pozostała składniki. Kruche ciasto należy jak najkrócej zagniatać. Następnie umieszcza się je w lodówce by odpoczęło przed pieczeniem.
Przepis na krem cytrynowy
Do przygotowania kremu potrzebne będą cytryny (sok i skórka), cukier, mąka ziemniaczana, masło, jajko, żółtka oraz woda. Wszystkie składniki poza jajkami i masłem należy zagotować. Gdy całość zgęstnieje należ zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać. Gdy się rozpuści dodaje się jajko i żółtka. Gotowy krem nakłada się na podpieczony spód.
Przepis na bezę
Bezę przygotowuje się ubijając zimne białka jaj. Podczas ubijania stopniowo dodaje się cukier. Piana z białek powinna trzymać kształt po odwróceniu miski lub garnka. Pod koniec ubijania dodaje się mąkę ziemniaczaną. Bezę od razu nakłada się na krem cytrynowy i piecze w piekarniku aż wierch bezy się zrumieni.