Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

Idealny deser powinien mieć dobrze wyważone i skomponowane smaki, tak by słodycz nie zdominowała całości. Ciasto cytrynowe z bezą jest złożone z różnych smaków i tekstur co dodatkowo potęguje...

Czytaj więcej
Tarta cytrynowa z bezą
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Idealny deser powinien mieć dobrze wyważone i skomponowane smaki, tak by słodycz nie zdominowała całości. Ciasto cytrynowe z bezą jest złożone z różnych smaków i tekstur co dodatkowo potęguje wrażenia smakowe. Kruchy spód, delikatny i przyjemnie orzeźwiający krem cytrynowy oraz chrupiąca i jednocześnie puszysta beza doskonale ze sobą współgrają.

Przepis na spód do tarty

Kruche ciasto na spód tarty przygotowuje się z mąki, masła, żółtek i cukru pudru z dodatkiem zimnej wody. W pierwszej kolejności łączy się masło, mąkę i cukier. Gdy powstanie coś na kształt kruszonki dodaje się pozostała składniki.  Kruche ciasto należy jak najkrócej zagniatać. Następnie umieszcza się je w lodówce by odpoczęło przed pieczeniem.

Przepis na krem cytrynowy

Do przygotowania kremu potrzebne będą cytryny (sok i skórka), cukier, mąka ziemniaczana, masło, jajko, żółtka oraz woda. Wszystkie składniki poza jajkami i masłem należy zagotować. Gdy całość zgęstnieje należ zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać. Gdy się rozpuści dodaje się jajko i żółtka. Gotowy krem nakłada się na podpieczony spód.

Przepis na bezę

Bezę przygotowuje się ubijając zimne białka jaj. Podczas ubijania stopniowo dodaje się cukier.  Piana z białek powinna trzymać kształt po odwróceniu miski lub garnka. Pod koniec ubijania dodaje się mąkę ziemniaczaną. Bezę od razu nakłada się na krem cytrynowy i piecze w piekarniku aż wierch bezy się zrumieni.