Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta cytrynowa na kruchym cieście z bezą

Opis wykonania

Doskonała, słodko-kwaskowata propozycja do popołudniowej kawy i nie tylko. Tarta cytrynowa z bezą podbije każde podniebienie. Ciasto z bezą na dodatek nie tylko świetnie smakuje, ale też ładnie wygląda. Jaki jest sprawdzony przepis na tartę cytrynową?

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól oraz pokrojone w kostki ciepłe masło, cukier - szatkujemy nożem, a następnie ugniatamy ciasto, dodając żółtka i wodę. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy do lodówki.

  2. Krem: 

    Wlej połowę wody do miski, sok z limonek, mąkę i żółtka - dokładnie zmiksuj. W rondelku rozpuść masło i dodaj pozostałą wodę. Delikatnie mieszaj, nie dopuść do zagotowania. Do masła powoli dodaj powstałą masę i dokładnie mieszaj, aż zgęstnieje - na małym ogniu. Odstaw do wystudzenia. 

  3. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Rozłóż ciasto w formie do tarty, odtnij wystające poza formę boki. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Piecz 20 minut.

  4. W tym czasie ubij jajka, dodając stopniowo cukier i mąkę. Ubijaj do otrzymania sztywnej piany. Ciasto wyjmij z piekarnika, rozłóż na nim krem, a następnie bezę. Piecz kolejne 20 minut. Podawaj z owocami, np. truskawkami lub borówkami. 

Bosch do kuchni