Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta cytrynowa na kruchym cieście z bezą

Opis wykonania

Doskonała, słodko-kwaskowata propozycja do popołudniowej kawy i nie tylko.

Kruche ciasto i słodki krem z kwaskowatym akcentem cytryny, pokryte chrupiącą, bezową pianką. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego klasycznego deseru, to koniecznie go przygotujcie! Choć ciasto nie jest trudne w wykonaniu, warto poświęcić szczególną uwagę przygotowaniu bezy – jako zwieńczenie ciasta musi wyjść idealna. Jak to zrobić? Przepis jest bardzo prosty – dokładnie ubij białka na sztywną pianę.

Opis przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj pokrojone na kawałki masło i dosyp cukru.
  2. Dodaj żółtka, wodę, sól i zagnieć ciasto.
  3. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na czas przygotowania kremu do ciasta.
  4. Do miseczki wlej połowę wody i wyciśnięty z limonek sok. Dodaj mąkę, żółtka i dokładnie połącz składniki.
  5. W rondlu rozpuść masło i dodaj drugą połowę wody.
  6. Do masła wlej zawartość miseczki i podgrzewaj całość, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  7. Wyjmij kruche ciasto z lodówki, stolnicę posyp odrobiną mąki (dowolnej) i rozwałkuj ciasto na stolnicy.
  8. Przełóż ciasto delikatnie na formę do tarty, rozłóż na formie i odetnij boki.
  9. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach, wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
  10. Piecz ciasto około 20 minut.
  11. W międzyczasie białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier oraz mąkę.
  12. Wyjmij ciasto z piekarnika, na nie wyłóż masę cytrynową, a następnie przykryj ją ubitymi białkami, delikatnie rozsmarowując.
  13. Całe ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze około 20 minut w 180 stopniach aż beza się zarumieni.

TIP DIETETYCZNY

  • Warto zwrócić uwagę na rodzaj masła, jaki stosujemy w kuchni. Na naszym rynku dostępne są następujące: masło ekstra, masło delikatesowe, masło wyborowe oraz masło stołowe. Można spotkać też masło śmietankowe. Najlepiej wybrać jedno z trzech pierwszych typów, ponieważ zawierają najwięcej tłuszczu (ponad 80%) i najmniejszy dodatek wody.

TIP TECHNICZNY

  • Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.