Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Tarta cytrynowa na kruchym cieście z bezą

Tarta cytrynowa na kruchym cieście z bezą
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonała, słodko-kwaskowata propozycja do popołudniowej kawy i nie tylko. Tarta cytrynowa z bezą podbije każde podniebienie. Ciasto z bezą na dodatek nie tylko świetnie smakuje, ale też ładnie wygląda. Jaki jest sprawdzony przepis na tartę cytrynową?

Składniki

Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
Szczypta soli i wanilii (opcjonalnie)

Krem cytrynowy:
Sok z dwóch limonek
1 szklanka wody
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 kostki masła
2 żółtka

Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
426.87 kcal
Tłuszcz
13.41 g
Węglowodany
71.09 g
Błonnik
5.51 g
Białko
0.78 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól oraz pokrojone w kostki ciepłe masło, cukier - szatkujemy nożem, a następnie ugniatamy ciasto, dodając żółtka i wodę. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy do lodówki.

Krem: 

Wlej połowę wody do miski, sok z limonek, mąkę i żółtka - dokładnie zmiksuj. W rondelku rozpuść masło i dodaj pozostałą wodę. Delikatnie mieszaj, nie dopuść do zagotowania. Do masła powoli dodaj powstałą masę i dokładnie mieszaj, aż zgęstnieje - na małym ogniu. Odstaw do wystudzenia. 

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Rozłóż ciasto w formie do tarty, odtnij wystające poza formę boki. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Piecz 20 minut.

W tym czasie ubij jajka, dodając stopniowo cukier i mąkę. Ubijaj do otrzymania sztywnej piany. Ciasto wyjmij z piekarnika, rozłóż na nim krem, a następnie bezę. Piecz kolejne 20 minut. Podawaj z owocami, np. truskawkami lub borówkami. 


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Uwielbiam kontrasty smakowe. Połączenie kwasowości i słodkości to idealny przepis na doskonały deser.
Natalia Kowalska
To było moje pierwsze podejście do bezy i prawie ją spaliłam. To idealne połączenie słodkiej bezy i dość kwaśnego kremu. Do kawy idealna pozycja.
Iza
Mój ulubiony słodko-kwaśny deser! Idealnie wyważony mix. Gościom smakowalo :)