Tarta
Jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. To kruche ciasto, wypełnione słodkim lub wytrawnym nadzieniem, rozpieszcza podniebienia nie tylko Francuzów, ale i całego świata. Sprawdzi się jako deser lub lekki...
Czytaj więcej
Jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. To kruche ciasto, wypełnione słodkim lub wytrawnym nadzieniem, rozpieszcza podniebienia nie tylko Francuzów, ale i całego świata. Sprawdzi się jako deser lub lekki lunch.
Przepis na tartę
Ciasto na tartę przygotowuje się z przesianej mąki pszennej, masła i jajek. Mokre składniki muszą być zimne, ponieważ sekret tkwi w szczegółach – ciasto należy wyrobić szybko, by nie zdążyło złapać ciepłej temperatury i po upieczeniu zachowało kruchość. Przed pieczeniem zagniecione ciasto schładzamy i nakłuwamy widelcem.
Tarta z warzywami
To wytrawna wersja wypieku, która może być spożywana na zimno lub na ciepło. Specjalną odmianą wytrawnej tarty jest quiche – od tradycyjnej słonej tarty różni się tym, że jej nadzienie zalewane jest jajeczno-śmietanową masą, tworząc delikatną osłonkę. Podczas gdy tartę piecze się w niskiej formie o pofałdowanych brzegach, quiche wypieka się w okrągłej, głębszej blasze. Wytrawną tartę wypełnić można na przykład szpinakiem i serem feta lub brokułami.
Tarta na słodko
Wyśmienity deser, który daje nieskończone możliwości. Tarta wypełniona owocami sezonowymi czy kremowym nadzieniem zawsze sprawdzi się do kawy i zachwyci gości. Udekorować ją można płatkami czekolady lub bezą.