Tort porzeczkowy

Tort porzeczkowy

 

Lekki i orzeźwiający tort owocowy, w sam raz na letnie przyjęcia. Delikatne ciasto przekładane owocowym kremem przywodzi na myśl porzeczkową chmurkę, dzięki której można… odlecieć!

Tort porzeczkowy – przepis

Tort z porzeczkami możemy przygotować z porzeczek czarnych lub czerwonych, na kruchym spodzie z dodatkiem kremu i bezą na wierzchu lub w postaci biszkoptu przekładanego kremem porzeczkowo-śmietankowym. W przypadku pierwszej opcji, ok. 500 gram porzeczek umyj, oczyść z szypułek i dokładnie osusz. Zagnieć kruche ciasto i podpiecz, nakłuwając je widelcem. Na ostygnięte ciasto wyłóż owoce. Białka ubij na półsztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Połowę przygotowanej masy z białek wymieszaj z porzeczkami, drugie pół wylej na wierzch – dzięki temu utworzy się beza, wypełniona od spodu lekką pianką. Piecz przez ok. 60-70 minut, w temperaturze 160 stopni.

Lekko kwaśne porzeczki znakomicie sprawdzą się również w masie z dodatkiem śmietanki i twarogu. Krem usztywnisz żelatyną. Na wierzchu biszkoptowo-kremowego tortu rozsmaruj ubitą kremówkę i udekoruj świeżymi porzeczkami (opcjonalnie: dodatkowym listkiem mięty).