Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tort porzeczkowy

Opis wykonania

Tort z nadzieniem z porzeczek i mielonych orzechów laskowych.

Wsypać do miski mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać do tego sól, tłuszcz i jajo, zagnieść ciasto za pomocą miksera z hakami do zagniatania najpierw na niskich, a następnie na wyższych obrotach. Zawinąć w folię i odstawić do schłodzenia na 30-60 minut. Umyć porzeczki, owoce zerwać z szypułek i dobrze osączyć.



Posmarować formę tłuszczem i przełożyć do niej dwie trzecie ciasta. Z pozostałej części ciasta uformować wałek i na boku formy wykonać krawędź o wysokości ok. 3-4 cm. Spód ciasta wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Zmielone orzechy zmieszać z bułką tartą i posypać ciasto. Ubić na półsztywno białko z sokiem z cytryny i cukrem. Odsączone porzeczki zmieszać z połową masy jajecznej i napełnić formę. Następnie resztę masy jajecznej wylać na porzeczki. Piec według przepisu.



 



Sposób nastawiania:



Piekarnik parowy: gorące powietrze w 155-160⁰C, 65-70 minut.