Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tort z nadzieniem z porzeczek i mielonych orzechów laskowych. Idealny, lekko kwaśny deser!

Składniki

Tortownica o średnicy 26 cm
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
- szczypta soli
125 g masła
jajo
Na przełożenie:
500 g porzeczek
125 g mielonych orzechów laskowych
1 łyżka bułki tartej
białek
1 łyżka soku z cytryny
200 g cukru

Opis wykonania

Wsypać do miski mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać do tego sól, tłuszcz i jajo, zagnieść ciasto za pomocą miksera z hakami do zagniatania najpierw na niskich, a następnie na wyższych obrotach. Zawinąć w folię i odstawić do schłodzenia na 30-60 minut. Umyć porzeczki, owoce zerwać z szypułek i dobrze osączyć.

Posmarować formę tłuszczem i przełożyć do niej dwie trzecie ciasta. Z pozostałej części ciasta uformować wałek i na boku formy wykonać krawędź o wysokości ok. 3-4 cm. Spód ciasta wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Zmielone orzechy zmieszać z bułką tartą i posypać ciasto. Ubić na półsztywno białko z sokiem z cytryny i cukrem. Odsączone porzeczki zmieszać z połową masy jajecznej i napełnić formę. Następnie resztę masy jajecznej wylać na porzeczki. Piec według przepisu.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy: gorące powietrze w 155-160⁰C, 65-70 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych