Tort sachera
Czekoladowy tort Sachera to jeden z najpopularniejszych tortów, nazywany królem deserów. Stworzony został w XIX wieku w Wiedniu. Klasyczny tor Sachera to czekoladowe ciasto przekładane konfitura morelową. Całość polana...
Czytaj więcej
Czekoladowy tort Sachera to jeden z najpopularniejszych tortów, nazywany królem deserów. Stworzony został w XIX wieku w Wiedniu. Klasyczny tor Sachera to czekoladowe ciasto przekładane konfitura morelową. Całość polana jest czekoladą. Bardzo prosty w przygotowaniu cieszy się ogromną popularnością na całym świecie.
Tort Sachera – przepis
Nawet jeśli nie masz doświadczenia w przygotowywaniu tortów, śmiało możesz w domu samodzielnie upiec tort Sachera. Składniki to produkty potrzebne do przygotowania ciasta czekoladowego oraz gorzka czekolada do rozpuszczenia i wykończenia tortu. Intensywnie czekoladowy smak ciasta doskonale przełamuje kwaskowata w smaku konfitura – w klasycznym wykonaniu morelowa, ale możesz zastąpić ją inną o podobnym smaku, np. z czarnej porzeczki, wówczas pierwotny smak tortu Sachera nabierze nieco innej nuty smakowej.
Oryginalna receptura tortu do dziś stanowi tajemnicę, a dostępne przepisy to tylko wariacje usiłujące odtworzyć smak specjału Sachera. Tort przygotowuje się w okrągłej tortownicy i dzieli na trójkąty. Doskonale smakuje jako deser z dodatkiem kawy lub nalewki.