Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Tort sachera

Tort sachera

Czekoladowy tort Sachera to jeden z najpopularniejszych tortów, nazywany królem deserów. Stworzony został w XIX wieku w Wiedniu. Klasyczny tor Sachera to czekoladowe ciasto przekładane konfitura morelową. Całość polana...

Czytaj więcej
Tort sachera
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Czekoladowy tort Sachera to jeden z najpopularniejszych tortów, nazywany królem deserów. Stworzony został w XIX wieku w Wiedniu. Klasyczny tor Sachera to czekoladowe ciasto przekładane konfitura morelową. Całość polana jest czekoladą. Bardzo prosty w przygotowaniu cieszy się ogromną popularnością na całym świecie.

Tort Sachera – przepis

Nawet jeśli nie masz doświadczenia w przygotowywaniu tortów, śmiało możesz w domu samodzielnie upiec tort Sachera. Składniki to produkty potrzebne do przygotowania ciasta czekoladowego oraz gorzka czekolada do rozpuszczenia i wykończenia tortu. Intensywnie czekoladowy smak ciasta doskonale przełamuje kwaskowata w smaku konfitura – w klasycznym wykonaniu morelowa, ale możesz zastąpić ją inną o podobnym smaku, np. z czarnej porzeczki, wówczas pierwotny smak tortu Sachera nabierze nieco innej nuty smakowej.

Oryginalna receptura tortu do dziś stanowi tajemnicę, a dostępne przepisy to tylko wariacje usiłujące odtworzyć smak specjału Sachera. Tort przygotowuje się w okrągłej tortownicy i dzieli na trójkąty.  Doskonale smakuje jako deser z dodatkiem kawy lub nalewki.