Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tort z gorzkiej czekolady, marmolady morelowej i ciemnej kuwertury.

Składniki

tortownica o średnicy 26 cm
180 g tartej gorzkiej czekolady
140 g masła
160 g cukru
jaj
30 g cukru pudru
140 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżka marmolady morelowej
200 g ciemnej kuwertury

Opis wykonania

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Rozbić jaja, oddzielić żółtka od białek. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać stopioną czekoladę i mocno ubić. Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę i wyłożyć na krem czekoladowy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie posypać nią masę jajeczną. Wszystko ostrożnie wymieszać.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy, wyrównać i piec przepisu. Tort wystudzić w formie. Ostrym nożem okroić ciasto wokół krawędzi formy, ewentualnie okroić dla wyrównania powierzchnię tortu, wyjąć i usunąć papier do pieczenia. Rozgrzać marmoladę i pokryć nią tort. Odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc, w chłodne miejsce. Dopiero potem polukrować. Na lukier roztopić kuwerturę w kąpieli wodnej. Tort równomiernie i nie za cienko pokryć lukrem. Tort postawić na paterze i odstawić na kilka godzin.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy, gorące powietrze w temperaturze 160⁰C, 60 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych