Tort Sachera
4 porcje
Średnie
Składniki
Tort Sachera
Tort Sachera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Rozbić jaja, oddzielić żółtka od białek. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać stopioną czekoladę i mocno ubić. Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę i wyłożyć na krem czekoladowy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie posypać nią masę jajeczną. Wszystko ostrożnie wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy, wyrównać i piec przepisu. Tort wystudzić w formie. Ostrym nożem okroić ciasto wokół krawędzi formy, ewentualnie okroić dla wyrównania powierzchnię tortu, wyjąć i usunąć papier do pieczenia. Rozgrzać marmoladę i pokryć nią tort. Odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc, w chłodne miejsce. Dopiero potem polukrować. Na lukier roztopić kuwerturę w kąpieli wodnej. Tort równomiernie i nie za cienko pokryć lukrem. Tort postawić na paterze i odstawić na kilka godzin.
Sposób nastawiania:
Piekarnik parowy, gorące powietrze w temperaturze 160⁰C, 60 minut.
Komentarze