Tost francuski
Te tosty to doskonałe potwierdzenie, że z prostych składników można przygotować coś wyjątkowego. Połączenie pieczywa, mleka i jajka podbiło podniebienia na całym świecie. Tosty francuskie są również dobrym sposobem...
Czytaj więcej
Te tosty to doskonałe potwierdzenie, że z prostych składników można przygotować coś wyjątkowego. Połączenie pieczywa, mleka i jajka podbiło podniebienia na całym świecie. Tosty francuskie są również dobrym sposobem na ograniczenie marnowania jedzenia. Dzięki nim czerstwy chleb, chałka, bułka, a nawet drożdżówka smakują obłędnie.
Jak zrobić tosty francuskie?
Przygotowanie tostów jest bardzo proste. W pierwszej kolejności należy rozkłócić jajka z dodatkiem mleka. Następnie w powstałej mieszance macza się pieczywo i od razu smaży na patelni. W przypadku chleba lub chałki można pokroić je grubiej. Dodatkiem do usmażonych tostów francuskich w wersji na słodko może być miód, syrop klonowy cukier puder, cynamon oraz pokrojone owoce. Cynamon można dodać już do mieszanki mleka z jajkami. Będzie wtedy bardziej wyczuwalny.
Tosty francuskie można podać również w wersji na słono. W takim przypadku pieczywo należy pokroić na cieńsze kromki. Po usmażeniu kromek z jednej strony i przewróceniu układa się na niej ser oraz inne dodatki takie jak szynka, łosoś wędzony, papryka, pieczarki czy cukinia. Podczas podsmażania ser się rozpuści o połączy obie kromki ze sobą.