Tost francuski
3 porcje
50 min
Średnie
Składniki
Tost francuski
Tost francuski
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie konfitury: Usuwamy przypułki z truskawek i dokładnie płuczemy wodą. Kroimy na mniejsze części. Wsypujemy do niezbyt dużego garnka, wstawiając na mały ogień pod przykrywką, często mieszając. Dodajemy cukier, można zmniejszyć ilość do 1 szklanki w zależności od upodobań smakowych. Mięszamy i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy sok z cytryny i odstawiamy z ognia do wystudzenia. Przygotowanie tostów: W patelni na małym ogniu stawiamy masło klarowne. W tym czasie ucieramy jajka ze szczyptą soli na lekko puszystą masę i dodajemy do tej masy tosty, smażymy do zrumienienia na każdej stronie. Ozdabiamy konfiturą i gotowe! SMACZNEGO! :)
Komentarze