Tuszka
Tuszka z drobiu lub królika, zająca czy ryby idealnie nadają się do przygotowania pieczonego mięsa. Co to jest tuszka? Mięso wypatroszone i czyszczone, pozbawione głowy w sztuce kulinarnej nazywa...
Czytaj więcej
Tuszka z drobiu lub królika, zająca czy ryby idealnie nadają się do przygotowania pieczonego mięsa.
Co to jest tuszka?
Mięso wypatroszone i czyszczone, pozbawione głowy w sztuce kulinarnej nazywa się tuszką. Tuszka z kurczaka, umyta, osuszona, natarta solą i ulubionymi przyprawami po ok. godzinie kruszenia, pieczeniu w piekarniku – godzina na każdy kilogram – zamieni się w pysznego pieczonego kurczaka.
Tuszka z kaczki
Tuszka z kaczki pieczona z jabłkami i pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi to dokonały obiad dla całej rodziny nie tylko od święta. Tuszka z kaczki o wadze ok. 2 kg, nasmarowana solą, pieprzem i majerankiem z dodatkiem kilograma kwaśnych jabłek, np. szarej renety powinna się piec 2 godziny. Żeby skórka była złocista i chrupiąca, tuszkę z kaczki należy w czasie pieczenia podlewać wytopionym sosem z tłuszczu i soku z jabłek.
Tuszka z królika
Delikatna tuszka z królika najlepiej smakuje duszona lub gotowana. Z chudego i lekkostrawnego mięsa z królika przygotujesz delikatny gulasz. Tuszkę królika należy podzielić na części, obtoczyć w mące pszennej, wymieszanej z solą i pieprzem i obsmażyć, a potem dusić podlane białym wytrawnym winem i wodą, doprawić tymiankiem, pieprzem i solą. Królik wymaga ok 45 minut duszenia – gotowy gulasz podawać z kopytkami, kluskami śląskimi czy plackami ziemniaczanymi posypać natką pietruszki.