Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tuszka

Tuszka

Tuszka z drobiu lub królika, zająca czy ryby idealnie nadają się do przygotowania pieczonego mięsa. Co to jest tuszka? Mięso wypatroszone i czyszczone, pozbawione głowy w sztuce kulinarnej nazywa...

Czytaj więcej
Tuszka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Tuszka z drobiu lub królika, zająca czy ryby idealnie nadają się do przygotowania pieczonego mięsa.

 Co to jest tuszka?

Mięso wypatroszone i czyszczone, pozbawione głowy w sztuce kulinarnej nazywa się tuszką. Tuszka z kurczaka, umyta, osuszona, natarta solą i ulubionymi przyprawami po ok. godzinie kruszenia, pieczeniu w piekarniku – godzina na każdy kilogram – zamieni się w pysznego pieczonego kurczaka.

Tuszka z kaczki

Tuszka z kaczki pieczona z jabłkami i pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi to dokonały obiad dla całej rodziny nie tylko od święta. Tuszka z kaczki o wadze ok. 2 kg, nasmarowana solą, pieprzem i majerankiem z dodatkiem kilograma kwaśnych jabłek, np. szarej renety powinna się piec 2 godziny. Żeby skórka była złocista i chrupiąca, tuszkę z kaczki należy w czasie pieczenia podlewać wytopionym sosem z tłuszczu i soku z jabłek.

Tuszka z królika

Delikatna tuszka z królika najlepiej smakuje duszona lub gotowana. Z chudego i lekkostrawnego mięsa z królika przygotujesz delikatny gulasz. Tuszkę królika należy podzielić na części, obtoczyć w mące pszennej, wymieszanej z solą i pieprzem i obsmażyć, a potem dusić podlane białym wytrawnym winem i wodą, doprawić tymiankiem, pieprzem i solą. Królik wymaga ok 45 minut duszenia – gotowy gulasz podawać z kopytkami, kluskami śląskimi czy plackami ziemniaczanymi posypać natką pietruszki.