Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Królik w marynacie z białym winem

Opis wykonania

Szukasz przepisu na najsmaczniejszego królika? To właśnie tu! Królik duszony w winie podbije każde podniebienie. W tym daniu ważne jest nie tylko dobrej jakości mięso, ale też marynata do królika. Jak przyrządzić pysznego królika na obiad? Oto przepis krok po kroku:

  1. Tuszkę królika opłucz i podziel na części. Następnie umieść ją w worku lub naczyniu do marynowania. Do mięsa dodaj rozgnieciony czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, skórkę cytrynową i natkę. Całość zalej mieszaniną soku z cytryny, sosu i wina. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

  2. Królika wyciągnij z marynaty, oprósz solą i pieprzem a następnie smaż na rozgrzanej patelni. W tym czasie przelej marynatę do garnka i doprowadź do wrzenia. Gdy królik z każdej strony będzie złocisty, przełóż go do gotującej się marynaty i zmniejsz moc płyty grzewczej na najmniejszą. Całość duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie ok. 40-50 minut.

  3. Królik smakuje doskonale w towarzystwie ziemniaczanego puree z dodatkiem mleka i masła oraz tartych na grubych oczkach buraków.

Bosch do kuchni