Królik w marynacie z białym winem
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Królik w marynacie z białym winem
Królik w marynacie z białym winem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Tuszkę królika opłucz i podziel na części. Następnie umieść ją w worku lub naczyniu do marynowania. Do mięsa dodaj rozgnieciony czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, skórkę cytrynową i natkę. Całość zalej mieszaniną soku z cytryny, sosu i wina. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Królika wyciągnij z marynaty, oprósz solą i pieprzem a następnie smaż na rozgrzanej patelni. W tym czasie przelej marynatę do garnka i doprowadź do wrzenia. Gdy królik z każdej strony będzie złocisty, przełóż go do gotującej się marynaty i zmniejsz moc płyty grzewczej na najmniejszą. Całość duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie ok. 40-50 minut.
Porada
Do marynaty możesz dodać jeszcze tymianek i oregano.
Wino możesz zamienić na bulion warzywny lub grzybowy.
W formie surówki możesz zamienić buraki na fasolkę szparagową.
Królik smakuje doskonale w towarzystwie ziemniaczanego puree z dodatkiem mleka i masła oraz tartych na grubych oczkach buraków.
Komentarze