Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szukasz przepisu na najsmaczniejszego królika? To właśnie tu! Królik duszony w winie podbije każde podniebienie. W tym daniu ważne jest nie tylko dobrej jakości mięso, ale też marynata do królika. Jak przyrządzić pysznego królika na obiad? Oto przepis krok po kroku:

Składniki

1 szt. tuszka królika
1 szklanka białe wino
2 łyżka olej
1 łyżka jasny sos sojowy
1 szt. cebula
2 ząbki czosnek
1 pęczek natka pietruszki
1 szt. cytryna
do smaku pieprz i sól
5-6 szt. ziemniaki
2 łyżka mleko
1 łyżeczka masło
6 szt. buraki

Opis wykonania

Tuszkę królika opłucz i podziel na części. Następnie umieść ją w worku lub naczyniu do marynowania. Do mięsa dodaj rozgnieciony czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, skórkę cytrynową i natkę. Całość zalej mieszaniną soku z cytryny, sosu i wina. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Królika wyciągnij z marynaty, oprósz solą i pieprzem a następnie smaż na rozgrzanej patelni. W tym czasie przelej marynatę do garnka i doprowadź do wrzenia. Gdy królik z każdej strony będzie złocisty, przełóż go do gotującej się marynaty i zmniejsz moc płyty grzewczej na najmniejszą. Całość duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie ok. 40-50 minut.

Porada

Do marynaty możesz dodać jeszcze tymianek i oregano.

Wino możesz zamienić na bulion warzywny lub grzybowy.

W formie surówki możesz zamienić buraki na fasolkę szparagową.



Bosh Logo
Bosh

Królik smakuje doskonale w towarzystwie ziemniaczanego puree z dodatkiem mleka i masła oraz tartych na grubych oczkach buraków.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Czy można dodać czerwone wino? Bardzo dobre!
Ancyna
Warto wypróbować ten przepis. Mięso z królika jest bardzo zdrowe a niestety zapomniane.