Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Udka z kurczaka

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Pieczone udka z kurczaka to szybki pomysł na obiad, który właściwie robi się sam. Nie musisz być kulinarnym asem, żeby przygotować aromatyczne i chrupiące udka ze słodką papryką i ziołami.

Jak piec udka z kurczaka?

Żeby mięso było soczyste, możesz upiec udka w specjalnym rękawie, który na kwadrans przed końcem pieczenia należy rozciąć – w ten sposób udka zyskają chrupiąca skórkę. Obok mięsa ułóż umyte i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, zieloną fasolkę i pokrojoną w plasterki marchewkę – w ten sposób od razu przygotujesz całe danie.

Sprawdź przepisy na naszej stronie i dowiedz się, jak zrobić udka z kurczaka, które zasmakują całej rodzinie. Poznaj pomysł na szybki obiad dla najmłodszych, który w mig zniknie z talerzy – to udka z kurczaka w miodzie. Dla odmiany możesz w przygotować w ten sposób także skrzydełka z kurczaka. Prostym patentem na to, ile piec udka z kurczaka, by były chrupiące i soczyste jest godzina w nagrzanym piekarniku na każdy kilogram mięsa, plus kwadrans dla uzyskania chrupiącej skórki. Podczas grillowania zastąp udka pałeczkami z kurczaka – szybciej je przygotujesz i łatwiej będzie je zjeść w ogrodzie.