Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Udko z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną ze śliwkami na szpinakowej kołderce

Opis wykonania

Słodki przyjemny smak drobiowego mięsa z nutką cynamonu

Udka umyć, oczyścić i wyjąć kości. Ostro zakończonym nożem nacinamy mięso przy kości i zsuwamy mięso w dół , kość wyłamać należy ze stawu i wyjąć.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 20 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle, następie dodajemy 1 starty ząbek czosnku i wszystko chwilę razem podsmażamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i pokrojone śliwki. Całość przyprawiamy 1 łyżeczką cynamonu i 1 łyżką miodu. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Zimnym farszem nadziewamy udka spinając całość wykałaczkami, aby farsz nam nie wypłynął. Gotowe udka posypujemy z wierzchu solą, pieprzem, słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym układając na każdym udku po odrobinie masła. Całość zalewamy mlekiem wymieszanym z 1 łyżeczką cynamonu, 1/2 łyżeczki miodu i 1 startym ząbkiem czosnku. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 90 minut.
Gdy udka są już gotowe na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, smażymy go do momentu, aż odparuje z niego nadmiar wody dodajemy starte 2 ząbki czosnku i starty ser, doprawiamy solą i pieprzem,
Na talerzu kładziemy szpinak na tym nasze faszerowane udko dekorujemy obsypując słodką papryką.