Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Udko z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną ze śliwkami na szpinakowej kołderce

Udko z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną ze śliwkami na szpinakowej kołderce
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Słodki przyjemny smak drobiowego mięsa z nutką cynamonu

Składniki

4 szt. udko z kurczaka
2 szt. kasza gryczana (torebka)
25 szt. śliwki kalifornijskie
450 g szpinak
1 szt. cebula
2 łyżeczka cynamon
1 1/2 łyżka miód lipowy
2 szczypta słodka melona papryka
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
4 szt. czosnek (ząbki)
1/2 szklanka mleko
2 łyżka masło
20 dkg parmezan

Opis wykonania

Udka umyć, oczyścić i wyjąć kości. Ostro zakończonym nożem nacinamy mięso przy kości i zsuwamy mięso w dół , kość wyłamać należy ze stawu i wyjąć. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle, następie dodajemy 1 starty ząbek czosnku i wszystko chwilę razem podsmażamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i pokrojone śliwki. Całość przyprawiamy 1 łyżeczką cynamonu i 1 łyżką miodu. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimnym farszem nadziewamy udka spinając całość wykałaczkami, aby farsz nam nie wypłynął. Gotowe udka posypujemy z wierzchu solą, pieprzem, słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym układając na każdym udku po odrobinie masła. Całość zalewamy mlekiem wymieszanym z 1 łyżeczką cynamonu, 1/2 łyżeczki miodu i 1 startym ząbkiem czosnku. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 90 minut. Gdy udka są już gotowe na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, smażymy go do momentu, aż odparuje z niego nadmiar wody dodajemy starte 2 ząbki czosnku i starty ser, doprawiamy solą i pieprzem, Na talerzu kładziemy szpinak na tym nasze faszerowane udko dekorujemy obsypując słodką papryką.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych