Udko z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną ze śliwkami na szpinakowej kołderce
4 porcje
Średnie
Słodki przyjemny smak drobiowego mięsa z nutką cynamonu
Składniki
4 szt. udko z kurczaka
2 szt. kasza gryczana (torebka)
25 szt. śliwki kalifornijskie
450 g szpinak
1 szt. cebula
2 łyżeczka cynamon
1 1/2 łyżka miód lipowy
2 szczypta słodka melona papryka
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
4 szt. czosnek (ząbki)
1/2 szklanka mleko
2 łyżka masło
20 dkg parmezan
Udko z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną ze śliwkami na szpinakowej kołderce
Udko z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną ze śliwkami na szpinakowej kołderce
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Udka umyć, oczyścić i wyjąć kości. Ostro zakończonym nożem nacinamy mięso przy kości i zsuwamy mięso w dół , kość wyłamać należy ze stawu i wyjąć.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 20 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle, następie dodajemy 1 starty ząbek czosnku i wszystko chwilę razem podsmażamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i pokrojone śliwki. Całość przyprawiamy 1 łyżeczką cynamonu i 1 łyżką miodu. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Zimnym farszem nadziewamy udka spinając całość wykałaczkami, aby farsz nam nie wypłynął. Gotowe udka posypujemy z wierzchu solą, pieprzem, słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym układając na każdym udku po odrobinie masła. Całość zalewamy mlekiem wymieszanym z 1 łyżeczką cynamonu, 1/2 łyżeczki miodu i 1 startym ząbkiem czosnku. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 90 minut.
Gdy udka są już gotowe na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, smażymy go do momentu, aż odparuje z niego nadmiar wody dodajemy starte 2 ząbki czosnku i starty ser, doprawiamy solą i pieprzem,
Na talerzu kładziemy szpinak na tym nasze faszerowane udko dekorujemy obsypując słodką papryką.
Komentarze