Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Udko z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną ze śliwkami na szpinakowej kołderce

Udko z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną ze śliwkami na szpinakowej kołderce
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Słodki przyjemny smak drobiowego mięsa z nutką cynamonu

Składniki

4 szt. udko z kurczaka
2 szt. kasza gryczana (torebka)
25 szt. śliwki kalifornijskie
450 g szpinak
1 szt. cebula
2 łyżeczka cynamon
1 1/2 łyżka miód lipowy
2 szczypta słodka melona papryka
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
4 szt. czosnek (ząbki)
1/2 szklanka mleko
2 łyżka masło
20 dkg parmezan

Opis wykonania

Udka umyć, oczyścić i wyjąć kości. Ostro zakończonym nożem nacinamy mięso przy kości i zsuwamy mięso w dół , kość wyłamać należy ze stawu i wyjąć. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle, następie dodajemy 1 starty ząbek czosnku i wszystko chwilę razem podsmażamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i pokrojone śliwki. Całość przyprawiamy 1 łyżeczką cynamonu i 1 łyżką miodu. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimnym farszem nadziewamy udka spinając całość wykałaczkami, aby farsz nam nie wypłynął. Gotowe udka posypujemy z wierzchu solą, pieprzem, słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym układając na każdym udku po odrobinie masła. Całość zalewamy mlekiem wymieszanym z 1 łyżeczką cynamonu, 1/2 łyżeczki miodu i 1 startym ząbkiem czosnku. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 90 minut. Gdy udka są już gotowe na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, smażymy go do momentu, aż odparuje z niego nadmiar wody dodajemy starte 2 ząbki czosnku i starty ser, doprawiamy solą i pieprzem, Na talerzu kładziemy szpinak na tym nasze faszerowane udko dekorujemy obsypując słodką papryką.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych