

Pomysł na niebanalny odświętny obiad, a może całkiem zwykły. Nie wymaga zachodu, jedynie umiejętności wytrybowania kości z udka.
Udka wytrybować z kości, żeby otrzymać zwarty płat. Sól, pieprz wymieszać z przeciśniętym czosnkiem. Mięso od wewnątrz posmarować pasta czosnkową. Na wierzch wyłożyć porcje sałatki z kapusty, zawinąć ściśle w roladkę, obwiązać białą bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, obrumienić z każdej strony mięso, a następnie podlać sokiem pomarańczowym. Zmniejszyć gaz, smażyć przez 20 minut. Gdy sok częściowo odparuje w trakcie smażenia dolać wody. Gotową roladkę wyjąć z sosu, zdjąć nici. Podać na pęczotto. Pęczotto: Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu. Wyjąć i odstawić na durszlak, żeby odciekła z nadmiaru wody. Grzyby pokroić w kostkę, cebule w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, grzyby i razem chwile smażyć. Na patelnie dołożyć ugotowaną kasze, wymieszać, dodać sos sojowy i tabasco, podlać piwem jabłkowym, przykryć i dusić na wolnym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Jeśli płyn wyparuje można podlać trochę wodą. Na koniec do kaszy wlać sos od roladek, dodać posiekaną natkę i wymieszać. Doprawić wszystko pieprzem. Porcje wyłożyć na talerze razem z roladką z kurczaka.