Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Roladki z udek kurczaka na owocowym pęczotto z grzybami

Roladki z udek kurczaka na owocowym pęczotto z grzybami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pomysł na niebanalny odświętny obiad, a może całkiem zwykły. Nie wymaga zachodu, jedynie umiejętności wytrybowania kości z udka.

Składniki

2 szt. udko z kurczaka
4 łyżka domowa sałatka z kapusty i buraków
1 szczypta sól
2 szczypta pieprz świeżo mielony
1 szt. ząbek czosnku
1 szczypta tymianek
2 łyżka olej rzepakowy
1/2 szklanka sok pomarańczowy
1 szklanka kasza pęczak
300 g pieczarki
1 szt. cebula
1 łyżka sos sojowy
1 łyżeczka tabasco
1 szt. natka pietruszki pęczek
200 ml piwo jabłkowe
2 łyżka olej rzepakowy
1 szczypta sól morska
1 szczypta pieprz świeżo mielony

Opis wykonania

Udka wytrybować z kości, żeby otrzymać zwarty płat. Sól, pieprz wymieszać z przeciśniętym czosnkiem. Mięso od wewnątrz posmarować pasta czosnkową. Na wierzch wyłożyć porcje sałatki z kapusty, zawinąć ściśle w roladkę, obwiązać białą bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, obrumienić z każdej strony mięso, a następnie podlać sokiem pomarańczowym. Zmniejszyć gaz, smażyć przez 20 minut. Gdy sok częściowo odparuje w trakcie smażenia dolać wody. Gotową roladkę wyjąć z sosu, zdjąć nici. Podać na pęczotto. Pęczotto: Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu. Wyjąć i odstawić na durszlak, żeby odciekła z nadmiaru wody. Grzyby pokroić w kostkę, cebule w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, grzyby i razem chwile smażyć. Na patelnie dołożyć ugotowaną kasze, wymieszać, dodać sos sojowy i tabasco, podlać piwem jabłkowym, przykryć i dusić na wolnym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Jeśli płyn wyparuje można podlać trochę wodą. Na koniec do kaszy wlać sos od roladek, dodać posiekaną natkę i wymieszać. Doprawić wszystko pieprzem. Porcje wyłożyć na talerze razem z roladką z kurczaka.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy