Żołądki
Podroby są coraz rzadziej wykorzystywane w codziennej kuchni. Mogą być one ciekawym urozmaiceniem obiadu. Dodatkowo są źródłem białka oraz witaminy A. 100 g żołądków to niecałe 120 kcal. Podana...
Czytaj więcej
Podroby są coraz rzadziej wykorzystywane w codziennej kuchni. Mogą być one ciekawym urozmaiceniem obiadu. Dodatkowo są źródłem białka oraz witaminy A. 100 g żołądków to niecałe 120 kcal. Podana wartość dotyczy zarówno tych z kurczaka, jak i z indyka. Gęsie żołądki są znacznie rzadziej wykorzystywane w kuchni.
Co zrobić z żołądków drobiowych?
Podroby można wykorzystać na różne sposoby. Mogą wzbogacić smak rosołu lub wywar na zupę np. jarzynową lub kalafiorową. Z żołądków można przygotować aromatyczny gulasz z dodatkiem pieczarek, pomidorów i chili. Znakomicie będą smakowały również duszone np. w sosie koperkowym lub śmietanowym. Podobnie jak wątróbkę, żołądki można również smażyć. Żołądki dobrze komponują się z dodatkiem cebuli, marchwi, papryki, pomidorów, szpinaku, grzybów oraz chrzanu. Z przypraw warto sięgnąć po liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, majeranek, natkę pietruszki, sos sojowy i chili. Żołądki przed jakąkolwiek obróbką termiczną należy oczyścić z błonek oraz żyłek.