Zupa fasolowa
Dobra fasolowa wymaga dobrania właściwej jakości składników i…cierpliwości. Jednak poświęcony czas za każdym razem wynagradza wyjątkowy aromat i rozgrzewające właściwości tej bardzo sycącej zupy. Jak zrobić zupę fasolową? Tradycyjna...
Czytaj więcej
Dobra fasolowa wymaga dobrania właściwej jakości składników i…cierpliwości. Jednak poświęcony czas za każdym razem wynagradza wyjątkowy aromat i rozgrzewające właściwości tej bardzo sycącej zupy.
Jak zrobić zupę fasolową?
Tradycyjna zupa fasolowa bazuje na nasionach fasoli (suchych, nie tych z zalewy), koniecznie musi zawierać kiełbasę i/lub boczek, a także dużo przypraw. Składniki do fasolowej mogą się nieco różnić w zależności od regionów i gustów, ale podstawa zawsze jest ta sama. I to właśnie kwestia użycia do fasolowej suchych nasion białej fasoli sprawia, że trzeba poświęcić na tę zupę nieco więcej czasu, niż na inne tradycyjne zupy.
Mamy składniki do fasolowej – jak je przygotować?
Akademia Smaku przychodzi z pomocą, jeśli szukasz dobrego przepisu na zupę fasolową. Znajdziesz tutaj przepis tradycyjny, na boczku i kiełbasie, z dużą ilością majeranku i włoszczyzną. Jeśli jednak nie przepadasz za klasyczną białą fasolą w zupie, możesz wypróbować także przepis na fasolową z czerwoną fasolą. To propozycja wegetariańska, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić składniki do fasolowej o dobrej jakości boczek wędzony oraz kiełbasę. To one nadają zupie dodatkowego, esencjonalnego aromatu. Jeśli zaś wolisz zupy mniej sycące, bardziej delikatne i łagodne – może nowocześniejsza wersja fasolowej w formie kremu z fasolki szparagowej będzie Twoim strzałem w dziesiątkę?