ZUPA FASOLOWA Z BOCZNIAKAMI
 
                                            6 porcji
30 min
Łatwe
                    Zdrowa, pyszna, aromatyczna! Mimo, że z nietypowych składników, bo bez boczku i kiełbasy, zrobiona w sposób tradycyjny. Pokochają ją też dzieci!!!
                
                Składniki
400 g fasola ''jaś''
                                                            200 g boczniaki
                                                            2 szt. cebula
                                                            2 szt. ząbki czosnku
                                                            3 szt. pieczarki duże
                                                            1 garść pomidory suszone w oleju
                                                            1 szklanka szczypior 
                                                            0.5 szklanka pietruszka zielona
                                                            1 szklanka Passata pomidorowa 
                                                            3 łyżka mąka
                                                            4 łyżka olej do smażenia
                                                            4 szt. ziele angielskie
                                                            2 szt. liść laurowy
                                                            4 łyżka sos sojowy
                                                            2 łyżka papryka wędzona suszona
                                                            1 szczypta chilli w proszku
                                                    ZUPA FASOLOWA Z BOCZNIAKAMI
ZUPA FASOLOWA Z BOCZNIAKAMI
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Namoczoną fasolę gotujemy do miękkości.
Cebulę i czosnek szklimy na łyżce oleju w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy pokrojone suszone pomidorki, grubo pokrojone pieczarki, ziele i listki laurowe. Smażymy 5 minut. 
Podlewamy wszystko 2 szklankami wody (lub bulionu). Przykrywamy na 5 minut.
Boczniaki kroimy w paski, smażymy na 1 łyżce oleju na patelni. Delikatnie solimy.
Zupę doprawiamy wszystkimi przyprawami. Dodajemy passatę pomidorową, fasole, boczniaki i pokrojone zioła. Przykrywamy i dusimy 5 minut.
Robimy zasmażkę. Mąkę smażymy na złoty kolor na suchej patelni. Gdy wystygnie dodajemy wodę i zawiesinę dodajemy do garnka. 
Kiedy mąka straci surowość (3-5 minut), zupka jest gotowa.  
SMACZNEGO!!!
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze