Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowa, pyszna, aromatyczna! Mimo, że z nietypowych składników, bo bez boczku i kiełbasy, zrobiona w sposób tradycyjny. Pokochają ją też dzieci!!!

Składniki

400 g fasola ''jaś''
200 g boczniaki
2 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
3 szt. pieczarki duże
1 garść pomidory suszone w oleju
1 szklanka szczypior
0.5 szklanka pietruszka zielona
1 szklanka Passata pomidorowa
3 łyżka mąka
4 łyżka olej do smażenia
4 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
4 łyżka sos sojowy
2 łyżka papryka wędzona suszona
1 szczypta chilli w proszku

Opis wykonania

Namoczoną fasolę gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek szklimy na łyżce oleju w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy pokrojone suszone pomidorki, grubo pokrojone pieczarki, ziele i listki laurowe. Smażymy 5 minut. Podlewamy wszystko 2 szklankami wody (lub bulionu). Przykrywamy na 5 minut. Boczniaki kroimy w paski, smażymy na 1 łyżce oleju na patelni. Delikatnie solimy. Zupę doprawiamy wszystkimi przyprawami. Dodajemy passatę pomidorową, fasole, boczniaki i pokrojone zioła. Przykrywamy i dusimy 5 minut. Robimy zasmażkę. Mąkę smażymy na złoty kolor na suchej patelni. Gdy wystygnie dodajemy wodę i zawiesinę dodajemy do garnka. Kiedy mąka straci surowość (3-5 minut), zupka jest gotowa. SMACZNEGO!!!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych