ZUPA FASOLOWA Z BOCZNIAKAMI
6 porcje
30 min
Łatwe
Zdrowa, pyszna, aromatyczna! Mimo, że z nietypowych składników, bo bez boczku i kiełbasy, zrobiona w sposób tradycyjny. Pokochają ją też dzieci!!!
Składniki
400 g fasola ''jaś''
200 g boczniaki
2 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
3 szt. pieczarki duże
1 garść pomidory suszone w oleju
1 szklanka szczypior
0.5 szklanka pietruszka zielona
1 szklanka Passata pomidorowa
3 łyżka mąka
4 łyżka olej do smażenia
4 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
4 łyżka sos sojowy
2 łyżka papryka wędzona suszona
1 szczypta chilli w proszku
ZUPA FASOLOWA Z BOCZNIAKAMI
ZUPA FASOLOWA Z BOCZNIAKAMI
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Namoczoną fasolę gotujemy do miękkości.
Cebulę i czosnek szklimy na łyżce oleju w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy pokrojone suszone pomidorki, grubo pokrojone pieczarki, ziele i listki laurowe. Smażymy 5 minut.
Podlewamy wszystko 2 szklankami wody (lub bulionu). Przykrywamy na 5 minut.
Boczniaki kroimy w paski, smażymy na 1 łyżce oleju na patelni. Delikatnie solimy.
Zupę doprawiamy wszystkimi przyprawami. Dodajemy passatę pomidorową, fasole, boczniaki i pokrojone zioła. Przykrywamy i dusimy 5 minut.
Robimy zasmażkę. Mąkę smażymy na złoty kolor na suchej patelni. Gdy wystygnie dodajemy wodę i zawiesinę dodajemy do garnka.
Kiedy mąka straci surowość (3-5 minut), zupka jest gotowa.
SMACZNEGO!!!
Komentarze