Zupa fasolowa
5 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Zupa fasolowa
Zupa fasolowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Fasolę namocz w wodzie przez noc. W tym celu przepłucz fasolę, następnie przygotuj miskę lub garnek, zalej ziarna ciepłą wodą, aby całość znajdowała się pod powierzchnią i odstaw na minimum 12 godzin.
Odcedź fasole, przepłucz pod bieżącą wodą i przełóż do garnka. Dodaj 2-3 kulki ziela angielskiego oraz 3 listki laurowe. Zalej całość zimną wodą (ok1,5- 2 litry) i gotuj na wolnym ogniu. Następnie dodaj kostkę rosołową i dalej gotuj przez około 30 minut.
Porada
Możesz przygotować zupę bez zasmażki, będzie wówczas mniej kaloryczna. Zamiast kostki rosołowej i boczku możesz przygotować zupę na przykład na żeberkach, po ugotowaniu żeberek oddzielić mięso od kości i dodać do zupy fasolowej.
Cebulę obierz i posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię włóż boczek i kiełbasę, przesmaż. Usmażone mięso przełóż do garnka z fasolą. Na tej samej patelni zeszklij cebulę z czosnkiem. Gotowe dodaj do garnka i dalej gotuj na małym ogniu.
Warzywa obierz, marchew i pietruszkę pokrój w plasterki, a ziemniaki w większą kostkę.
Marchew, pietruszkę i ziemniaki dodaj do pozostałych składników i dalej gotuj przez 15 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolej wody. Gdy warzywa i fasola będą miękkie, dodaj około 2 łyżeczki majeranku, dopraw solą i pieprzem.
Na koniec zrób zasmażkę, która zagęści zupę. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła i przesmaż z mąką na lekko złoty kolor. Dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez chwilę.
Komentarze