Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa fasolowa to świetna propozycja obiadowa na jesiennie i zimowe dni. Bardzo sycąca, gęsta i aromatyczna, na wędzonym boczku i dobrej jakości kiełbasce. Wspaniale rozgrzewa i pozostawia uczucie sytości na długo. Wszystkim osobom przekonanym o tym, że zupą nie da się najeść do syta, polecamy wypróbować ten tradycyjny i prosty sposób na zupę fasolową.

Składniki

200g białej fasoli (drobna odmiana)
150g wędzonego boczku
100g kiełbasy
1 kostka bulionu
4-5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
Liść laurowy
Ziele angielskie
Majeranek suszony
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
Sól, pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
342.4 kcal
Tłuszcz
19.8 g
Węglowodany
27.94 g
Błonnik
13.36 g
Białko
3.26 g
Sól
1.3 g

Opis wykonania

Fasolę namocz w wodzie przez noc. W tym celu przepłucz fasolę, następnie przygotuj miskę lub garnek, zalej ziarna ciepłą wodą, aby całość znajdowała się pod powierzchnią i odstaw na minimum 12 godzin.

Odcedź fasole, przepłucz pod bieżącą wodą i przełóż do garnka. Dodaj 2-3 kulki ziela angielskiego oraz 3 listki laurowe. Zalej całość zimną wodą (ok1,5- 2 litry) i gotuj na wolnym ogniu. Następnie dodaj kostkę rosołową i dalej gotuj przez około 30 minut.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania. 

 

Bosh Logo
Bosh

Cebulę obierz i posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę.

Na rozgrzaną patelnię włóż boczek i kiełbasę, przesmaż. Usmażone mięso przełóż do garnka z fasolą. Na tej samej patelni zeszklij cebulę z czosnkiem. Gotowe dodaj do garnka i dalej gotuj na małym ogniu.

Warzywa obierz, marchew i pietruszkę pokrój w plasterki, a ziemniaki w większą kostkę.

Marchew, pietruszkę i ziemniaki dodaj do pozostałych składników i dalej gotuj przez 15 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolej wody. Gdy warzywa i fasola będą miękkie, dodaj około 2 łyżeczki majeranku, dopraw solą i pieprzem.

Na koniec zrób zasmażkę, która zagęści zupę. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła i przesmaż z mąką na lekko złoty kolor. Dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez chwilę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Nic tak nie syci jak fasolowa :)