Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chlebek chia, żytnio-orkiszowy na zakwasie. Znakomity z oliwą, do kanapek, rewelacyjny z hummusem, różnymi pastami i pasztetami.

Składniki

150 g zakwas żytni (8 godz. wcześniej dokarmiony)
300 g mąka żytnia 720
220 g mąka żytnia razowa 2000
150 g mąka orkiszowa 1100
15 g sól
420 ml woda do ciasta
250 ml woda do namoczenia nasion chia
150 ml wrząca woda do namoczenia pozostały ziaren
50 g nasiona chia
50 g pestki słonecznika
50 g pestki dyni
10 g sezam

Opis wykonania

I etap - ok. 12 godzin przed wypiekiem przygotować zaczyn: Do zakwasu dodać mąkę orkiszową, żytnią razową i 300 ml letniej wody, wymieszać, ostawić do wyrośnięcia na 12 godzin (najlepiej zrobić to wieczorem). Słoneczki, dynię i sezam zalać wrzącą wodą, odstawić. Nasiona chia zalać zimną wodą, odstawić. II etap - następnego dnia zagnieść ciasto: Do zaczynu dodać mąkę żytnią T 720, 120 ml letniej wody, 15 g soli i odsączone ziarna. Wyrabiać 5 minut. Keksówki posmarować oliwą. Ciasto przełożyć do foremek, nakryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 230 stopni w trybie "dół-góra" bez termoobiegu. Na górnej półce postawić naczynie napełnione wrzącą wodą (1/4 szklanki). Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, co 10 minut obniżać temperaturę o 10 stopni. Po 35 minutach wyjąć jeden chlebek z formy i postukać w spód, jeśli wydaje głuchy odgłos jest upieczony. Upieczone chlebki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych