

Chlebek chia, żytnio-orkiszowy na zakwasie. Znakomity z oliwą, do kanapek, rewelacyjny z hummusem, różnymi pastami i pasztetami.
I etap - ok. 12 godzin przed wypiekiem przygotować zaczyn: Do zakwasu dodać mąkę orkiszową, żytnią razową i 300 ml letniej wody, wymieszać, ostawić do wyrośnięcia na 12 godzin (najlepiej zrobić to wieczorem). Słoneczki, dynię i sezam zalać wrzącą wodą, odstawić. Nasiona chia zalać zimną wodą, odstawić. II etap - następnego dnia zagnieść ciasto: Do zaczynu dodać mąkę żytnią T 720, 120 ml letniej wody, 15 g soli i odsączone ziarna. Wyrabiać 5 minut. Keksówki posmarować oliwą. Ciasto przełożyć do foremek, nakryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 230 stopni w trybie "dół-góra" bez termoobiegu. Na górnej półce postawić naczynie napełnione wrzącą wodą (1/4 szklanki). Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, co 10 minut obniżać temperaturę o 10 stopni. Po 35 minutach wyjąć jeden chlebek z formy i postukać w spód, jeśli wydaje głuchy odgłos jest upieczony. Upieczone chlebki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.