Chlebek chia
4 porcje
Średnie
Chlebek chia, żytnio-orkiszowy na zakwasie. Znakomity z oliwą, do kanapek, rewelacyjny z hummusem, różnymi pastami i pasztetami.
Składniki
150 g zakwas żytni (8 godz. wcześniej dokarmiony)
300 g mąka żytnia 720
220 g mąka żytnia razowa 2000
150 g mąka orkiszowa 1100
15 g sól
420 ml woda do ciasta
250 ml woda do namoczenia nasion chia
150 ml wrząca woda do namoczenia pozostały ziaren
50 g nasiona chia
50 g pestki słonecznika
50 g pestki dyni
10 g sezam
Chlebek chia
Chlebek chia
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
I etap - ok. 12 godzin przed wypiekiem przygotować zaczyn:
Do zakwasu dodać mąkę orkiszową, żytnią razową i 300 ml letniej wody, wymieszać, ostawić do wyrośnięcia na 12 godzin (najlepiej zrobić to wieczorem).
Słoneczki, dynię i sezam zalać wrzącą wodą, odstawić. Nasiona chia zalać zimną wodą, odstawić.
II etap - następnego dnia zagnieść ciasto:
Do zaczynu dodać mąkę żytnią T 720, 120 ml letniej wody, 15 g soli i odsączone ziarna. Wyrabiać 5 minut.
Keksówki posmarować oliwą. Ciasto przełożyć do foremek, nakryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 230 stopni w trybie "dół-góra" bez termoobiegu. Na górnej półce postawić naczynie napełnione wrzącą wodą (1/4 szklanki).
Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, co 10 minut obniżać temperaturę o 10 stopni.
Po 35 minutach wyjąć jeden chlebek z formy i postukać w spód, jeśli wydaje głuchy odgłos jest upieczony.
Upieczone chlebki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Komentarze