Sok z wiśni domowym sposobem
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Doskonały do orzeźwiających napojów, koktajli oraz deserów.
Składniki
1 kg wiśni
1 kg cukru
Sok wyciśnięty z cytryny
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1136.25 kcal
Tłuszcz
1 g
Węglowodany
274.5 g
Błonnik
2.28 g
Białko
2.53 g
Sól
0.1 g
Domowy sok z wiśni
Domowy sok z wiśni
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sok sprawdzi się również podczas zimnych i ponurych wieczorów, jako dodatek do herbaty.
Opis przygotowania:
- Wiśnie umyj i wydryluj. Następnie przełóż do wysokiego garnka i zasyp cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny.
- Garnek odstaw do lodówki na 3-4 godziny. W tym czasie owoce powinny puścić sok.
- Całość gotuj na małym ogniu około 20 minut.
- Ciepły sok odcedź i przelej do butelek.
TIP
- Pozostałe po odsączaeniu owoce można wykorzystać do słodkich wypieków lub do przygotowania dżemu.
- Aby przyspieszyć proces przygotowania soku można wykorzystać sokownik.
Komentarze