Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonały do orzeźwiających napojów, koktajli oraz deserów.

Składniki

1 kg wiśni
1 kg cukru
Sok wyciśnięty z cytryny

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1136.25 kcal
Tłuszcz
1 g
Węglowodany
274.5 g
Błonnik
2.28 g
Białko
2.53 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Sok sprawdzi się również podczas zimnych i ponurych wieczorów, jako dodatek do herbaty.

Opis przygotowania:

  1. Wiśnie umyj i wydryluj. Następnie przełóż do wysokiego garnka i zasyp cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny.
  2. Garnek odstaw do lodówki na 3-4 godziny. W tym czasie owoce powinny puścić sok.
  3. Całość gotuj na małym ogniu około 20 minut.
  4. Ciepły sok odcedź i przelej do butelek.

TIP

  • Pozostałe po odsączaeniu owoce można wykorzystać do słodkich wypieków lub do przygotowania dżemu.
  • Aby przyspieszyć proces przygotowania soku można wykorzystać sokownik.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Własne soki do wody mineralnej i do herbaty świetne