Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wykwintny obiad – co podać, by zachwycić gości?

Wykwintny obiad – co podać, by zachwycić gości?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Niezależnie od okazji, przygotowanie wykwintnego obiadu to zawsze wyzwanie. Chcemy nie tylko przyspieszyć bicia serc naszych bliskich pysznym jedzeniem, ale też podkreślić znaczenie chwili. Jak więc przygotować dania, które zadowolą najbardziej wymagających gości?

Niedzielny obiad i inne okazje – dlaczego warto celebrować chwile?

Niedzielny obiad, święta, urodziny czy imieniny – to wszystko ważne momenty w życiu rodziny. Są okazją do spotkania, rozmów i dzielenia się chwilą. Warto je wykorzystywać, by choć na trochę zatrzymać się w biegu i spędzić czas z najbliższymi. Jedzenie jest integralną częścią tego rytuału. Na te wyjątkowe okazje warto więc poświęcić trochę więcej czasu i przygotować coś specjalnego.

Co podać na elegancki obiad?

Na wyjątkowe chwile warto podać wyjątkowe potrawy. Choć klasyczne dania zawsze mają swoje miejsce w sercach gości, czasem warto zaskoczyć ich czymś nowym. Elegancki obiad dla gości to nie tylko wykwintne danie, ale i sposób podania, atmosfera. Warto więc postawić na jakość składników, oryginalne połączenia smaków i piękne prezentowanie potraw na stole.

Jak nakryć stół na wykwinty obiad? Skorzystaj z naszych porad!

Jak ułożyć sztućce na stole? Rodzaje sztućców

Ułożenie sztućców podczas świątecznego obiadu czy kolacji w gronie znajomych, to nie jest taka prosta sprawa, jakby mogło się wydawać. Świadczy to o gospodarzu, dlatego warto zapoznać się z tym, jak prawidłowo umieszczać na stole łyżki, widelce czy noże. Dzięki...

Stoliczku, nakryj się!

Jak pięknie nakryć stół przed posiłkiem i zrobić wrażenie na gościach? Co jest ważniejsze – wygoda czy tradycja? Warto poświęcić chwilę, aby przypomnieć sobie podstawy stołowego savoir-vivre’u. Szykowna i elegancka oprawa świetnie się sprawdzi w trakcie uroczystego obiadu lub świątecznej...

Ułożenie sztućców na stole – co trzeba wiedzieć?

Dlaczego poprawny układ sztućców ma duże znaczenie w czasie posiłku? Jak układać sztućce na stole? Najważniejsze zasady Układanie sztućców w trakcie posiłku Jak złożyć serwetki na sztućce? Wspólne posiłki z rodziną i znajomymi to przyjemność, ale tylko wtedy, gdy wiemy,...

Przykładowe menu na uroczysty obiad

Wykwintny obiad powinien składać się z kilku dań, które razem tworzą harmonijną całość. Zaczynamy od zupy, potem podajemy główne danie, a na koniec pyszny deser.

Zupa na wystawny obiad

Tradycyjna rosół to zawsze dobry wybór. Jeśli jednak znudziła się Wam już ta zupa, spróbuj poeksperymentować. Nuta ekstrawagancji to coś, co Twoi goście zapamiętają na dłużej. Jakie przepisy warto wziąć pod uwagę?

Pomarańczowy krem z pasternaku z czipsami z jarmużu

Pasternak to trochę zapomniana i niedoceniana roślina. Zupy krem cieszą się ogromną popularnością, więc warto przygotować ją właśnie na bazie pasternaku?

A jeśli jednak chcesz postawić na rosół, mamy dla Ciebie garść porad, dzięki którym przygotujesz go perfekcyjnie!

Gotowanie rosołu – co trzeba wiedzieć?

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup, uwielbiana przez dzieci i dorosłych na całym świecie. Choć wydaje się prostym w przygotowaniu daniem, tak naprawdę jego gotowanie to nie lada sztuka, która wymaga cierpliwości i wiedzy, dzięki którym będzie zachwycał smakiem i...

Ekskluzywne drugie danie – propozycje

Mięso stanowi serce większości uroczystych obiadów. Stawiając na klasyki, warto wybrać pieczeń wołową lub pieczoną kaczkę. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć gości, postaw na coś mniej oczywistego, jak np. pieczony filet z łososia w sosie cytrynowym.

Piersi z kaczki z jabłkami

Kaczka z jabłkami to tradycja polskiej kuchni, tradycyjne jest też dodanie tymianku, który idealnie uzupełni smak mięsa. To doskonały zamiennik dla kotletów schabowych lub pieczonych piersi z kurczaka.

Co podać na deser na elegancki obiad?

Deser to kropka nad i każdego obiadu. Czekoladowy fondant z płynnym środkiem, delikatny sernik czy lekki mus – każdy z tych deserów uczyni Twój uroczysty obiad niezapomnianym.

Fondant czekoladowy

Aromatyczne babeczki czekoladowe, które upieczesz w mgnieniu oka. Ten pomysł sprawdzi się zawsze, kiedy masz ochotę na coś słodkiego.

Pamiętaj, przygotowując wykwintny obiad, nie chodzi tylko o jedzenie. To cała atmosfera, której jesteś gospodarzem, a odpowiednio dobrane menu pomoże Ci uczynić każdą chwilę wyjątkową.