Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

160 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Piróg biłgorajski to danie regionalne, popularne na Lubelszczyźnie. Przygotowywany na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, sera białego, jajek i śmietany. Piróg biłgorajski znakomicie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło ze śmietaną.

Składniki

10 średnich ziemniaków
100 g masła
300 g sera białego
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka kaszy gryczanej
5 łyżek gęstej śmietany
3 jajka
sól i pieprz

Opis wykonania

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. 

Kaszę gryczaną ugotuj na płycie grzewczej w osolonej wodzie na sypko.

Ugotowane gorące ziemniaki umieść w dużej misce. Dodaj masło, kaszę, pokruszony ser biały, śmietanę, wbij jajka i wsyp mąkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż masę ziemniaczano-gryczaną. 

Piróg wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 80 minut. 

Piróg można podawać ciepły, wyciągnięty prosto z piekarnika lub odstawić w blaszce do przestygnięcia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych