
Dieta bezglutenowa – co jeść?
Ciągle panuje przekonanie, że dieta bezglutenowa oznacza rezygnację z jedzenia ulubionych dań. Wiele osób myśli, że odstawiając gluten, musimy zapomnieć o chlebie, naleśnikach czy spaghetti bolognese. Na szczęście to błędne przekonanie! Obecnie dostępność produktów bezglutenowych nie sprawia kłopotów i niemal każdą potrawę można przygotować, wykorzystując alternatywy produktów zbożowych.
Dieta bez glutenu – na czym polega?
Co dokładnie kryje się za hasłem „dieta bezglutenowa”? Wyjaśnienia najlepiej zacząć od przedstawienia tajemniczego składnika, jakim jest gluten. Najprościej mówiąc, gluten to wspólna nazwa dla białek, które występują w zbożach. To on sprawia, że ciasta czy bułki mają taką pulchną konsystencję. Dieta wykluczająca gluten pomija więc wszystkie produkty, w których on występuje. Oznacza to rezygnację głównie ze zbóż: pszenicy, jęczmienia, owsa i orkiszu. Kto powinien stosować dietę bezglutenową?
- Osoby chore na celiakię – mają one kliniczną nietolerancję glutenu, tym samym jego wykluczenie jest niezbędne dla ich zdrowia i właściwego odżywienia.
- Osoby uczulone na gluten – po zjedzeniu glutenu zachodzi u nich reakcja alergiczna.
- Osoby z nadwrażliwością na gluten – nie są chore na celiakię, nie potwierdzono u nich alergii, ale po zjedzeniu glutenowego posiłku mogą doświadczać dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Więcej na ten temat przeczytasz w artykule:
Dieta bezglutenowa – moda, kaprys czy świadoma decyzja żywieniowa
Coraz więcej osób deklaruje, że nie spożywa glutenu. W pewnych kręgach stało się wręcz modne bycie „gluten-free”. Czy faktycznie należy zrezygnować z jedzenia pszenicy i innych glutenowych zbóż?
Czytaj więcejJak poradzić sobie bez glutenu?
Kilkanaście lat temu dostępność produktów bezglutenowych rzeczywiście mogła sprawiać kłopoty. Dziś bez problemu kupimy je w specjalnych sklepach, natkniemy się na nie w hipermarketach dyskontach czy nawet osiedlowych sklepikach. Wybór jest naprawdę duży. Po jakie produkty sięgać, stosując dietę bezglutenową?
Dieta bezglutenowa – przepisy
Stosowanie diety bez glutenu wcale nie oznacza rezygnacji z uwielbianych dawniej potraw czy choćby chleba! Nie zastanawiaj się, co jeść na diecie bezglutenowej. Zobacz sprawdzone przepisy na tradycyjne dania, które nie przyprawią Cię o ból brzucha.
Święta bez glutenu – da się!
Ograniczanie lub całkowita rezygnacja z glutenu nie sprawia trudności w codziennym gotowaniu. Ale jak poradzić sobie na diecie bezglutenowej w święta? Babki, mazurki, żurek, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami czy makowiec. Wielkanoc czy Boże Narodzenie – w każde święta czekają na nas „glutenowe pułapki”. Na szczęście przygotowanie tych wszystkich potraw w wersjach bezglutenowych wcale nie jest takie trudne. Święta bez glutenu? Brzmi jak plan!