Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dieta bezglutenowa – co jeść?

Dieta bezglutenowa – co jeść?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Ciągle panuje przekonanie, że dieta bezglutenowa oznacza rezygnację z jedzenia ulubionych dań. Wiele osób myśli, że odstawiając gluten, musimy zapomnieć o chlebie, naleśnikach czy spaghetti bolognese. Na szczęście to błędne przekonanie! Obecnie dostępność produktów bezglutenowych nie sprawia kłopotów i niemal każdą potrawę można przygotować, wykorzystując alternatywy produktów zbożowych.

Dieta bez glutenu – na czym polega?

Co dokładnie kryje się za hasłem „dieta bezglutenowa”? Wyjaśnienia najlepiej zacząć od przedstawienia tajemniczego składnika, jakim jest gluten. Najprościej mówiąc, gluten to wspólna nazwa dla białek, które występują w zbożach. To on sprawia, że ciasta czy bułki mają taką pulchną konsystencję. Dieta wykluczająca gluten pomija więc wszystkie produkty, w których on występuje. Oznacza to rezygnację głównie ze zbóż: pszenicy, jęczmienia, owsa i orkiszu. Kto powinien stosować dietę bezglutenową? 

  • Osoby chore na celiakię – mają one kliniczną nietolerancję glutenu, tym samym jego wykluczenie jest niezbędne dla ich zdrowia i właściwego odżywienia.
  • Osoby uczulone na gluten – po zjedzeniu glutenu zachodzi u nich reakcja alergiczna.
  • Osoby z nadwrażliwością na gluten – nie są chore na celiakię, nie potwierdzono u nich alergii, ale po zjedzeniu glutenowego posiłku mogą doświadczać dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Więcej na ten temat przeczytasz w artykule:

Dieta bezglutenowa – moda, kaprys czy świadoma decyzja żywieniowa

Gluten Jest to białko występujące nie tylko w pszenicy, ale również w jęczmieniu, życie, pszenżycie i owsie. Dotyczy to wszystkich odmian wymienionych zbóż. Są osoby, które zapominają o orkiszu, który jest odmianą pszenicy i również zawiera gluten. Podczas diety bezglutenowej...

Jak poradzić sobie bez glutenu?

Kilkanaście lat temu dostępność produktów bezglutenowych rzeczywiście mogła sprawiać kłopoty. Dziś bez problemu kupimy je w specjalnych sklepach, natkniemy się na nie w hipermarketach dyskontach czy nawet osiedlowych sklepikach. Wybór jest naprawdę duży. Po jakie produkty sięgać, stosując dietę bezglutenową?

Który makaron jest bezglutenowy?

Makaron bezglutenowy to doskonałe rozwiązanie dla osób cierpiących na celiakię, alergię na gluten lub nieceliakalną nietolerancją gluenu. W sklepach dostępny jest coraz większy wybór takich produktów - zrobionych na bazie mąki kukurydzianej lub różnych innych mąk, których osoby na diecie...

Dieta bezglutenowa – przepisy

Stosowanie diety bez glutenu wcale nie oznacza rezygnacji z uwielbianych dawniej potraw czy choćby chleba! Nie zastanawiaj się, co jeść na diecie bezglutenowej. Zobacz sprawdzone przepisy na tradycyjne dania, które nie przyprawią Cię o ból brzucha.

Święta bez glutenu – da się!

Ograniczanie lub całkowita rezygnacja z glutenu nie sprawia trudności w codziennym gotowaniu. Ale jak poradzić sobie na diecie bezglutenowej w święta? Babki, mazurki, żurek, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami czy makowiec. Wielkanoc czy Boże Narodzenie – w każde święta czekają na nas „glutenowe pułapki”. Na szczęście przygotowanie tych wszystkich potraw w wersjach bezglutenowych wcale nie jest takie trudne. Święta bez glutenu? Brzmi jak plan!