Piróg biłgorajski
![Piróg biłgorajski](https://akademiasmaku.pl/storage/7731/conversions/pirog-bilgorajski-4906-single.webp)
4 porcje
160 min
Łatwe
1 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Piróg biłgorajski
Piróg biłgorajski
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9601/conversions/TJyLpw81r8PkOl-thumb.webp)
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Kaszę gryczaną ugotuj na płycie grzewczej w osolonej wodzie na sypko.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9602/conversions/b3OjY4yCRlxruO-thumb.webp)
Ugotowane gorące ziemniaki umieść w dużej misce. Dodaj masło, kaszę, pokruszony ser biały, śmietanę, wbij jajka i wsyp mąkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9603/conversions/otein3p1qynePD-thumb.webp)
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż masę ziemniaczano-gryczaną.
Piróg wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 80 minut.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9604/conversions/iOuDUWn6DtmxVL-thumb.webp)
Piróg można podawać ciepły, wyciągnięty prosto z piekarnika lub odstawić w blaszce do przestygnięcia.
Komentarze