Piróg biłgorajski
4 porcje
160 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Piróg biłgorajski
Piróg biłgorajski
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Kaszę gryczaną ugotuj na płycie grzewczej w osolonej wodzie na sypko.
Ugotowane gorące ziemniaki umieść w dużej misce. Dodaj masło, kaszę, pokruszony ser biały, śmietanę, wbij jajka i wsyp mąkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż masę ziemniaczano-gryczaną.
Piróg wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 80 minut.
Piróg można podawać ciepły, wyciągnięty prosto z piekarnika lub odstawić w blaszce do przestygnięcia.
Komentarze