Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Piróg biłgorajski

Opis wykonania

Piróg biłgorajski to danie regionalne, popularne na Lubelszczyźnie. Przygotowywany na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, sera białego, jajek i śmietany. Piróg biłgorajski znakomicie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło ze śmietaną.

Piróg biłgorajski - krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. 

Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie na sypko.

Piróg biłgorajski - krok 2

Ugotowane gorące ziemniaki umieść w dużej misce. Dodaj masło, kaszę, pokruszony ser biały, śmietanę, wbij jajka i wsyp mąkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj.

Piróg biłgorajski - krok 3

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż masę ziemniaczano - gryczaną. 

Piróg wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 80 min. 

Piróg biłgorajski - krok 4

Piróg można podawać ciepły, wyciągnięty prosto z piekarnika lub odstawić w blaszce do przestygnięcia.