


Piróg biłgorajski to danie regionalne, popularne na Lubelszczyźnie. Przygotowywany na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, sera białego, jajek i śmietany. Piróg biłgorajski znakomicie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło ze śmietaną.
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Kaszę gryczaną ugotuj na płycie grzewczej w osolonej wodzie na sypko.
Ugotowane gorące ziemniaki umieść w dużej misce. Dodaj masło, kaszę, pokruszony ser biały, śmietanę, wbij jajka i wsyp mąkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż masę ziemniaczano-gryczaną.
Piróg wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 80 minut.
Piróg można podawać ciepły, wyciągnięty prosto z piekarnika lub odstawić w blaszce do przestygnięcia.