Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Agrest właściwości i zastosowanie

Agrest właściwości i zastosowanie
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Czym jest agrest?
  2. Agrest – właściwości i wartości odżywcze
  3. Co zrobić z agrestem?

Agrest to roślina, za pomocą której możesz przygotować bardzo smaczne przetwory i napoje. Jego walory smakowe oraz właściwości zdrowotne sprawiają, że powinien znaleźć się w Twoim ogrodzie i domowym menu. Z naszego poradnika dowiesz się, co zrobić z agrestu i jakich wartości odżywczych dostarczysz organizmowi dzięki niemu.

Czym jest agrest?

Agrest to roślina uprawna. Możesz ją spotkać w przydomowych ogrodach lub działkach letniskowych. Owoce występują w postaci zielonych, żółtych lub czerwonych kuleczek. Możesz zebrać je, gdy są delikatnie kwaskowe. Nadają się wtedy idealnie do ciast i kompotów. W pełni dojrzałe jagody są bardzo słodkie i aromatyczne, dlatego sprawdzą się smakowicie w przetworach lub jako dodatek do deserów.

Zobacz, jak przygotować konfiturę z agrestu.

Agrest uchodzi za bardzo zdrowy smakołyk. Jest popularny w wielu regionach świata, między innymi w Europie, Ameryce czy w Azji. Istnieją różne odmiany, na przykład, indyjska, chińska czy Kamieniar, czyli agrest czerwony. Krzew osiąga wysokość do 1,5 metra i jest pokryty licznymi, ostrymi kolcami.

Pamiętaj, aby ulokować go w słonecznym miejscu, gdyż wtedy owocuje bardziej obficie i jest słodszy. Jak w przypadku innych roślin, plony będą większe przy zapyleniu krzyżowym, dlatego dobrze jest posadzić różne odmiany obok siebie. Ponadto gleba musi cechować się dobrą przepuszczalnością oraz kwaśnym odczynem. Wzbogacona o kompost przyczyni się do większych zbiorów.

Przy sadzeniu zwróć uwagę na zachowanie co najmniej metra odstępu między sadzonkami, ponieważ będą się one rozrastać na boki. Innym ważnym elementem pielęgnacji są podpory, które pomogą owocującym gałązkom wytrzymać swój ciężar. W przypadku gwałtownych warunków atmosferycznych zabezpieczenia ochronią krzewy przed połamaniem.

Agrest – właściwości i wartości odżywcze

Agrest właściwości i zastosowanie

Agrest jest elementem wymienianym w poradach dietetycznych czy zaleceniach lekarskich. Zawiera wiele cennych składników, które dostarczą organizmowi żelazo, kwas foliowy czy witaminę C – potrzebne do jego prawidłowego funkcjonowania.

Dlaczego bardzo dobrym pomysłem na wzbogacenie diety jest dodanie do niej agrestu? Właściwości zdrowotne tego owocu jest mnóstwo. Wspomaga on pracę oczu i układu trawiennego, zapobiega zakwaszeniu organizmu oraz poprawia wygląd skóry. Na przykład odmiana Amla, czyli agrest indyjski, oczyszcza ciało z toksyn i wzmacnia serce. Olejek z Amli wzmaga porost włosów, poprawia ich kondycję oraz zapobiega siwieniu. Wspomniany gatunek jest uważany za środek na długowieczność, dlatego stosuje się go w medycynie i kosmetyce. Dzięki swoim właściwościom jest popularny nie tylko w Indiach.

Pamiętaj, że istnieją dolegliwości, które wymagają konsultacji z lekarzem. Przykładem są wrzody żołądka czy zapalenie okrężnicy. Przetwory z agrestu nie są w tych przypadkach wskazane. Nie powinny być wykorzystywane do samodzielnego łagodzenia objawów. Jeśli cierpisz na te choroby, skontaktuj się ze specjalistą!

Co zrobić z agrestem?

Nie jest tajemnicą, jak cennym składnikiem w kuchni jest agrest. Przepisy są dostępne w książkach kucharskich czy w internecie. Funkcjonują także w rodzinnych tradycjach i przechodzą z pokolenia na pokolenie. Jeśli nie przychodzi Ci na myśl żaden pomysł na wykorzystanie agrestu w kuchni, poniżej prezentujemy kilka naszych propozycji.

  • Ciasto z agrestem — drożdżowe, ucierane czy biszkopt z galaretką — opcji jest wiele. Ten owoc świetnie sprawdzi się do wypieków, ale też do dekorowania tortu czy bezy.
  • Kompot z agrestu — omawiany owoc doskonale połączy się z porzeczkami, borówkami czy malinami. Taka jagodowa mieszanka to bomba witaminowa, a schłodzona będzie zdrowym orzeźwieniem w upalne dni.
  • Sos z agrestu — wystarczy użyć blendera, a powstały mus połączyć z jogurtem naturalnym lub herbatnikami. Taka forma deseru będzie lekka i bardzo smaczna, dlatego to świetny pomysł na podwieczorek. Jagody niektórych odmian agrestu posiadają grubą skórkę, dlatego w tych przypadkach najlepiej je oddzielić i zblendować tylko wydrążony miąższ.
  • Dżem z agrestu — woda z cukrem lub jego zamiennikiem oraz owoce to sekret udanej konfitury. Pamiętaj, aby taką mieszankę gotować wolno do uzyskania gęstej konsystencji. Sprawdzi się idealnie z pieczywem lub naleśnikami.
  • Sok z agrestu — bardzo prosty sposób na dostarczenie witamin, zwłaszcza gdy ciężko zmotywować dzieci do jedzenia owoców. Wystarczy, że będziesz gotować agrest do zmięknięcia, a następnie przeciśniesz go przez sito. Następnie podgrzej go ponownie w połączeniu z cukrem lub zdrowszą substancją słodzącą, na przykład ksylitolem. Taki napój możesz spożyć od razu lub zapasteryzować w słoikach, aby cieszyć się smakiem przez cały rok.
  • Nalewka z agrestu — mieszankę owoców i miodu musisz zalać spirytusem lub wódką, a następnie odstawić na co najmniej 3-4 tygodnie, co sprawi, że trunek uzyska bardziej intensywny i aromatyczny smak. Przysmak, oczywiście przeznaczony dla dorosłych, będzie idealny na rozgrzanie podczas zimowych wieczorów. Sprawdzi się na przykład w herbacie, ale również i bez dodatków.

Pamiętaj, że nieprzetworzone owoce są pyszne i zawierają jeszcze więcej witamin. Dlatego na pytanie, co zrobić z agrestem, odpowiadamy: zjeść! Jak w dzieciństwie, gdy do domu przynosiło się jedynie połowę zbiorów, bo reszta była już w żołądku. W czasie owocowania krzewów warto pamiętać o zimie. Dzięki wyżej wymienionym przetworom będziesz cieszyć się zarówno smakiem, jak i dostarczysz wartości odżywczych podczas chłodnych dni. Sok czy dżem z agrestu będą zdrowym wspomnieniem lata.

Jagody tego owocu możesz także zamrozić i wykorzystać po zakończeniu sezonu do przygotowania między innymi musu, ciasta czy kompotu.