Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Konfitura z agrestu przypomni nam lato w chłodne, zimowe wieczory. Warto przyrządzić ją już teraz, by zawsze mieć pod ręką słodki smak wakacji.

Składniki

2 kg agrestu
2 kg cukru
400 ml wody

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
751.7 kcal
Tłuszcz
0.3 g
Węglowodany
181 g
Błonnik
1.3 g
Białko
5 g
Sól
0 g

Opis wykonania

1

Agrest dokładnie płuczemy, a następnie przebieramy. Usuwamy szypułki i nakłuwamy agrest wykałaczką w kilku miejscach. Następnie wyparzamy owoce przez 2 minuty we wrzącej wodzie i odcedzamy.

Wodę oraz cukier gotujemy w taki sposób, by powstał gęsty syrop. Zalewamy nim owoce i odstawiamy na 12 godzin.

Następnie zlewamy syrop, który ponownie gotujemy na płycie grzewczej. Kolejny raz zalewamy nim owoce i odstawiamy na następne 12 godzin.

2

Po tym czasie podgrzewamy agrest wraz z syropem i smażymy przez 2 godziny do momentu, aż owoce będą szkliste.

Podczas smażenia regularnie zbieramy szumy i pianę.

Tak przygotowaną konfiturę przekładamy do słoików.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
ka$ka
Świetna konfitura do naleśników! Łatwy przepis i w końcu wiem, jak wykorzystać nadmiar agrestu. Zapasteryzowałam kilka słoiczków.
sabinka
Doskonale smakuje z racuchami i naleśnikami. Przepis bardzo łatwy w wykonaniu. Nie wiedziałam, ze przed gotowaniem należy agrest przebić wykałaczką. Polecam każdemu :)
Ewusia1222
Pyszna konfitura
fiziowaaa
Super! Uwielbiam używać do ciast i tortów