Konfitura z agrestu
![Konfitura z agrestu](https://akademiasmaku.pl/storage/7391/conversions/konfitura-z-agrestu-4559-single.webp)
12 porcje
240 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Konfitura z agrestu
Konfitura z agrestu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8888/conversions/ChNvjqqszyiKZT-thumb.webp)
Agrest dokładnie płuczemy, a następnie przebieramy. Usuwamy szypułki i nakłuwamy agrest wykałaczką w kilku miejscach. Następnie wyparzamy owoce przez 2 minuty we wrzącej wodzie i odcedzamy.
Wodę oraz cukier gotujemy w taki sposób, by powstał gęsty syrop. Zalewamy nim owoce i odstawiamy na 12 godzin.
Następnie zlewamy syrop, który ponownie gotujemy na płycie grzewczej. Kolejny raz zalewamy nim owoce i odstawiamy na następne 12 godzin.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8889/conversions/6OCv5H3Hsu8PNP-thumb.webp)
Po tym czasie podgrzewamy agrest wraz z syropem i smażymy przez 2 godziny do momentu, aż owoce będą szkliste.
Podczas smażenia regularnie zbieramy szumy i pianę.
Tak przygotowaną konfiturę przekładamy do słoików.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Komentarze