


Konfitura z agrestu przypomni nam lato w chłodne, zimowe wieczory. Warto przyrządzić ją już teraz, by zawsze mieć pod ręką słodki smak wakacji.
Agrest dokładnie płuczemy, a następnie przebieramy. Usuwamy szypułki i nakłuwamy agrest wykałaczką w kilku miejscach. Następnie wyparzamy owoce przez 2 minuty we wrzącej wodzie i odcedzamy.
Wodę oraz cukier gotujemy w taki sposób, by powstał gęsty syrop. Zalewamy nim owoce i odstawiamy na 12 godzin.
Następnie zlewamy syrop, który ponownie gotujemy na płycie grzewczej. Kolejny raz zalewamy nim owoce i odstawiamy na następne 12 godzin.
Po tym czasie podgrzewamy agrest wraz z syropem i smażymy przez 2 godziny do momentu, aż owoce będą szkliste.
Podczas smażenia regularnie zbieramy szumy i pianę.
Tak przygotowaną konfiturę przekładamy do słoików.