Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy, pierzga) – właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy, pierzga) – właściwości i zastosowanie
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co to jest pyłek pszczeli? Skąd się bierze?
  2. Składniki pyłku kwiatowego
  3. Właściwości pyłku pszczelego
  4. Pyłek kwiatowy – przepisy

Pyłek pszczeli to biologicznie bogaty produkt roślinny, zawierający cenne składniki odżywcze. Jeśli jeszcze o nim nie słyszałeś, koniecznie przeczytaj o jego wpływie na organizm. Jak stosować pierzgę i czy można podawać ją dzieciom?

Co to jest pyłek pszczeli? Skąd się bierze?

Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy, który został zebrany przez pszczoły, ale nie został całkowicie przetworzony. Pyłki lepione są w małe kuleczki, z których każda składa się z około 100 tysięcy ziaren pyłków różnych roślin (także tych leczniczych). Pozyskiwanie pyłku kwiatowego możliwe jest poprzez instalację u wlotu ula zabezpieczenia, które pozwala odebrać pszczołom część zebranego pyłku. Tak zebrany pyłek suszy się i sprzedaje. Produkt ten występuje także pod nazwą pierzga.

Czy wiesz, że miód jest jedynym produktem spożywczym bez okresu przydatności? Poznaj 5 faktów o jedzeniu, które Cię zaskoczą!

Składniki pyłku kwiatowego

Pyłek pszczeli kryje w sobie prawdziwe bogactwo dobroczynnych właściwości. Znajdują się w nim cukry proste (fruktoza, glukoza), kwasy tłuszczowe oraz aminokwasy (arginina, fenyloalanina, leucyna, lizyna, alanina, histydyna, glicyna i inne). Stanowi bogate źródło witamin E, C, a także witamin z grupy B, D i PP. W pyłku kwiatowym znajdziemy także bardzo dużo minerałów: fosfor, potas, wapń, magnez, sód, mangan, cynk, żelazo i miedź. Ze względu na ogromne wartości odżywcze znalazł zastosowanie jako substancja lecznicza.

Właściwości pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli - zdjęcie 1

Działanie pyłku od dawna doceniane jest przez medycynę naturalną, z tego względu stosowany jest w różnego rodzaju dolegliwościach. Współczesna nauka potwierdza lecznicze właściwości pyłku pszczelego. Jak działa ten produkt?

  • Reguluje procesy trawienne i wpływa na skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Ma także działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka.

  • Wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie krwi. Wspomaga leczenie nadciśnienia.

  • Pyłek pszczeli wspomaga odchudzanie.

  • Pomaga chorym na cukrzycę skutecznie obniżyć poziom cukru we krwi.

  • Wzmacnia odporność organizmu na zakażenia i infekcje, zwiększając ilość przeciwciał. Spożywanie profilaktyczne pyłku zapobiega występowaniu przeziębienia czy grypy.

  • Wzmacnia system nerwowy. Zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wpływa korzystnie na poprawę pamięci i koncentracji. Działa antydepresyjnie.

Przeczytaj: Jedzenie na lepszą pamięć

Pyłek pszczeli – zastosowanie

Pyłek pszczeli po wysuszeniu stanowi surowiec farmaceutyczny, spożywczy lub kosmetyczny. W kosmetologii stosowany jest do produkcji różnego rodzaju preparatów, m.in. kremów, balsamów czy szamponów. To substancja, która działa przeciwzapalnie, odnawiająco i przeciwzmarszczkowo.

Pyłek pszczeli ma także zastosowanie kulinarne. Można go spożywać na wiele sposobów, a do najpopularniejszych należy mieszanie go z miodem, jogurtem, mlekiem, sokiem, dżemem, konfiturą lub twarożkiem. Dodaje się go w postaci granulatu około 40 gramów (4 łyżki) dziennie. Pyłek należy rozdrobnić – dzięki temu nasz organizm lepiej go przyswaja. Włączenie go do diety wpłynie korzystnie na zdrowie, ponieważ pyłek hamuje łaknienie, reguluje przemianę materii, wspomaga odporność organizmu oraz uzupełnia niedobory białka. Działa wzmacniająco oraz uzupełnia deficyt witamin i mikroelementów.

Pyłek kwiatowy – przeciwwskazania

Niestety nie wszyscy mogą spożywać pyłek pszczeli. Nie mogą go stosować osoby cierpiące na alergię na miód oraz kobiety w ciąży (ten aspekt należy skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę). U osób, które są uczulone na pyłki roślinne, po jego spożyciu mogą wystąpić reakcje alergiczne, np. bóle brzucha, nudności, zaczerwienienie spojówek.

Jak stosować pyłek kwiatowy?

Pyłek pszczeli – dawkowanie to 40 gramów dziennie, po łyżce 4 razy w ciągu dnia na około 30-60 minut przed posiłkiem. Dodatkowo, aby kuracja była skuteczna, musi trwać od 1 do 3 miesięcy i być powtarzana nawet kilka razy w ciągu roku. Ważne, żeby nie dodawać pyłku kwiatowego do gorących potraw i napojów, gdyż wysoka temperatura niszczy cenne właściwości zawarte w pyłku.

Pyłek może mieć lekko gorzki smak, dlatego lepiej zmielić go z dodatkiem miodu lub dżemu za pomocą blendera. Świetnie sprawdzi się blender kielichowy Bosch. Sprzęt wyposażony w silnik o dużej mocy (750-1000 W) zapewnia szybkie i efektywne przetwarzanie żywności. W zestawie z blenderem znajduje się praktyczny pojemnik, w którym łatwo przechowasz lub zabierzesz ze sobą przygotowane posiłki. Ponadto blender próżniowy VitaMaxx wyposażony jest w funkcję „auto”, która uruchamia automatyczny program blendowania w próżni po naciśnięciu jednego przycisku oraz program automatycznego czyszczenia.

Pyłek kwiatowy – przepisy

Pyłek pszczeli - zdjęcie 2

Najlepszym sposobem na spożywanie pyłku jest dodawanie go do słodkich posiłków i napojów. Wypróbuj przepis na koktajl z dodatkiem pyłku.

Składniki:

  • 1 szklanka liści szpinaku

  • 1/2 dojrzałego awokado

  • 2 kiwi

  • 1 banan

  • sok z 1 pomarańczy

  • 1 łyżka pyłku pszczelego

  • 1 łyżka miodu

  • zimna przegotowana woda (ilość zależy od tego, jaką konsystencję koktajlu chcesz uzyskać)

Przygotowanie

  1. Owoce obierz ze skórki, podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do pojemnika blendera.

  2. Liście szpinaku opłucz pod bieżącą wodą i dodaj do pojemnika blendera.

  3. Składniki zmiksuj w blenderze razem z sokiem z pomarańczy, pyłkiem pszczelim, miodem i wodą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.

  4. Jeśli koktajl jest za gęsty, dodaj więcej wody i ponownie zmiksuj.

Przeczytaj: Jak cieszyć się świeżym koktajlem w każdej sytuacji?

Pyłek pszczeli dla dzieci

Dzieciom najlepiej podawać zmielony pyłek ze słodkimi potrawami, np. z twarożkiem i miodem – dzięki temu nawet nie zauważą, że wraz z pysznym posiłkiem przyswoiły wiele cennych składników odżywczych. Oto prosty przepis na twarożek z pyłkiem pszczelim:

Składniki:

  • 275 g sera białego twarogowego półtłustego

  • 50 ml śmietanki 30%

  • 1 łyżka pyłku pszczelego

  • 1 łyżka miodu + 1 łyżka do podania

  • 1/4 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Podpraż na suchej patelni 1/4 szklanki orzechów włoskich. Orzechy delikatnie rozdrobnij przy pomocy blendera.

  2. Do twarożku dodaj orzechy, śmietankę, miód i pyłek pszczeli. Całość dokładnie wymieszaj.

  3. Serek nałóż na kromki i polej miodem.

Skorzystaj z licznych dobrodziejstw pyłku kwiatowego i włącz go do codziennej diety poprzez dodawanie do innych potraw. Doceń ten wyjątkowy smak oraz zawartość wielu składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Na zdrowie!