


Kompot z agrestu to smak lata zamknięty w słoiku. Jest kwaskowy, trochę słodkawy i bardzo orzeźwiający. W Akadamii Smaku pokażę jak przygotować taki domowy kompot.
Agrest oczyść, obierz z końcówek i umyj.
Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z cukrem. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej, aż cukier się rozpuści.
Owoce włóż do wysterylizowanych słoików. Nie powinny sięgać do samej góry.
Gorącą zalewą zalej słoiki z agrestem, tak, aby owoce zostały przykryte i natychmiast zakręć.
Pasteryzuj ok. 15 minut. Duży garnek wyłóż ręcznikiem do naczyń, dopiero na niego połóż słoiki z przetworami (słoiki nie powinny się wzajemnie dotykać). Zalej wodą w temperaturze pokojowej. Woda w garnku powinna sięgać maksymalnie do 2/3 wysokości słoików. Włącz płytę, czas pasteryzacji liczy do momentu zagotowania się wody.