Kompot z agrestu
8 porcje
60 min
Łatwe
4.33 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Kompot z agrestu
Kompot z agrestu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Agrest oczyść, obierz z końcówek i umyj.
Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z cukrem. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej, aż cukier się rozpuści.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
Owoce włóż do wysterylizowanych słoików. Nie powinny sięgać do samej góry.
Gorącą zalewą zalej słoiki z agrestem, tak, aby owoce zostały przykryte i natychmiast zakręć.
Pasteryzuj ok. 15 minut. Duży garnek wyłóż ręcznikiem do naczyń, dopiero na niego połóż słoiki z przetworami (słoiki nie powinny się wzajemnie dotykać). Zalej wodą w temperaturze pokojowej. Woda w garnku powinna sięgać maksymalnie do 2/3 wysokości słoików. Włącz płytę, czas pasteryzacji liczy do momentu zagotowania się wody.
Komentarze