Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kompot z agrestu to smak lata zamknięty w słoiku. Jest kwaskowy, trochę słodkawy i bardzo orzeźwiający. W Akadamii Smaku pokażę jak przygotować taki domowy kompot.

Składniki

1 kg agrestu
700 ml wody
200 g cukru

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
158.8 kcal
Tłuszcz
0.2 g
Węglowodany
36 g
Błonnik
1 g
Białko
3.8 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Agrest oczyść, obierz z końcówek i umyj.

Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z cukrem. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej, aż cukier się rozpuści.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.

Bosh Logo
Bosh

Owoce włóż do wysterylizowanych słoików. Nie powinny sięgać do samej góry.

Gorącą zalewą zalej słoiki z agrestem, tak, aby owoce zostały przykryte i natychmiast zakręć.

Pasteryzuj ok. 15 minut. Duży garnek wyłóż ręcznikiem do naczyń, dopiero na niego połóż słoiki z przetworami (słoiki nie powinny się wzajemnie dotykać). Zalej wodą w temperaturze pokojowej. Woda w garnku powinna sięgać maksymalnie do 2/3 wysokości słoików. Włącz płytę, czas pasteryzacji liczy do momentu zagotowania się wody.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy