Kompot z agrestu
![Kompot z agrestu](https://akademiasmaku.pl/storage/7687/conversions/kompot-z-agrestu-4860-single.webp)
8 porcje
60 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Kompot z agrestu
Kompot z agrestu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9455/conversions/8GGLvQzFGHP5VS-thumb.webp)
Agrest oczyść, obierz z końcówek i umyj.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9456/conversions/Q95p1DNZVVolyW-thumb.webp)
Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z cukrem. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej, aż cukier się rozpuści.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9457/conversions/bFIos1tQMpYdMs-thumb.webp)
Owoce włóż do wysterylizowanych słoików. Nie powinny sięgać do samej góry.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9458/conversions/lbgHkvZ7tRDeCz-thumb.webp)
Gorącą zalewą zalej słoiki z agrestem, tak, aby owoce zostały przykryte i natychmiast zakręć.
Pasteryzuj ok. 15 minut. Duży garnek wyłóż ręcznikiem do naczyń, dopiero na niego połóż słoiki z przetworami (słoiki nie powinny się wzajemnie dotykać). Zalej wodą w temperaturze pokojowej. Woda w garnku powinna sięgać maksymalnie do 2/3 wysokości słoików. Włącz płytę, czas pasteryzacji liczy do momentu zagotowania się wody.
Komentarze