Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Polskie superfood na każdy dzień

Polskie superfood na każdy dzień
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Polska superżywność
  2. Lista zdrowych, naturalnych produktów
  3. Zdrowe przepisy z wykorzystaniem superżywności

Poznaj bioaktywną, zdrową żywność o wysokiej i udowodnionej naukowo wartości odżywczej. Nie trzeba sięgać daleko, by przekonać się, że w Polsce można znaleźć wiele cennych produktów z listy superfood.

Polska superżywność

Ostatnio coraz częściej mówi się o tzw. superfoods, czyli produktach, które zawierają w sobie bogactwo składników odżywczych i mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Superżywność podbija serca miłośników zdrowego odżywiania. Mówiąc najprościej, superfoods to samo zdrowie. Istnieje cały szereg egzotycznych superproduktów – jagody goji, nasiona chia, komosa ryżowa, miód manuka, herbata matcha czy aloes. Okazuje się, że zdrowej żywności nie musimy daleko szukać, bo znajdziemy ją także na „naszym podwórku”. Do polskich superproduktów można zaliczyć:

  • siemię lniane,

  • olej lniany,

  • jarmuż,

  • pokrzywę,

  • szpinak,

  • natkę pietruszki,

  • czosnek,

  • kiszonki,

  • buraki,

  • jagody,

  • porzeczki,

  • kaszę jaglaną,

  • zielony jęczmień,

  • pyłek pszczeli,

  • miód.

Lista zdrowych, naturalnych produktów

Siemię lniane i len mielony to produkty, które niewątpliwie należą do kategorii superfood. Wyjątkowo dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Są prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Siemię lniane zawiera kwas tłuszczowy omega-3, białka, błonnik pokarmowy, składniki mineralne (magnez, wapń, cynk, żelazo, potas, miedź, mangan) i witaminy (B1, B6, PP, kwas foliowy). Siemię jest sprzymierzeńcem w walce z kilogramami. Regularne spożywanie siemienia lnianego przeciwdziała zatrzymaniu wody w organizmie i przybieraniu na wadze. Nasiona lnu potęgują uczucie sytości, dzięki czemu osoby odchudzające się nie czują potrzeby sięgnięcia po kolejną przekąskę.

Ponadto len wpływa pozytywnie na układ krążenia, redukuje ryzyko zachorowania na miażdżycę i chorobę wieńcową. Przyczynia się również do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu LDL oraz glukozy we krwi, hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, a także reguluje pracę układu hormonalnego.

Polskie superfood - zdjęcie 1

Miód to produkt spożywczy o cudownych właściwościach. Najwięcej substancji aktywnych znajduje się w miodach spadziowych lipowych, gryczanych i z drzew iglastych. Miód uznawany jest za naturalny antybiotyk, gdyż skutecznie zwalcza bakterie, wspomaga organizm w walce z przeziębieniem i chorym gardłem. Przyczynia się do:

  • leczenia wrzodów żołądka,

  • obniżania ciśnienia krwi,

  • powstrzymywania miażdżycy,

  • leczenia chorób wątroby i dróg żółciowych,

  • szybszego gojenia ran,

  • kojenia nerwów,

  • pobudzania pracy mózgu.

Kiszonki to samo zdrowie. Może dla niektórych będzie to zaskoczenie, ale nasze polskie kiszone ogórki czy kapusta kiszona uznawane są za superżywność. Jedzenie kiszonych produktów pozwala wzmocnić organizm. Kiszonki to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelit. Pomagają także odbudować florę bakteryjną i przywrócić równowagę w organizmie po kuracjach antybiotykowych. Działają przeciwnowotworowo – zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, głównie tych związanych z układem pokarmowym. Wspomagają trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejszają poziom złego cholesterolu.

Jagody zawierają cenne przeciwutleniacze, które obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom tego dobrego. Owoce te bogate są w pierwiastki mineralne, takie jak cynk, selen, miedź, mangan oraz witaminy B, A, C i PP. Mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwnowotworowe. Zawierają substancję działającą podobnie jak insulina, regulującą poziom cukru we krwi. Poprawiają odporność, mają działanie przeciwzapalne i antyseptyczne.

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, który znały już nasze babcie i prababcie. Posiada właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Podobno ma on silniejsze działanie niż penicylina. Warto jeść go codziennie, by zapobiegać infekcjom i chronić się przed wirusami. Najwięcej wartości ma czosnek spożywany na surowo. Reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia serce, działa antyoksydacyjnie i antynowotworowo. Dodatkowo wzbogaca smak potraw w naszej kuchni. Z podobnych właściwości słynie też cebula.

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem superżywności

Dieta, która jest bogata w produkty spożywcze zaliczane do grupy superfood wpływa bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Przepisy z produktami superfood powinny codziennie gościć w naszym jadłospisie. To nic trudnego, wystarczy tylko pamiętać, aby jeden posiłek zawierał cenne dla naszego organizmu składniki odżywcze. Oto propozycje dań, które pomogą urozmaicić Twoje codzienne menu i wprowadzą do niego mnóstwo składników odżywczych.

Zdrowe śniadanie

Dobrze zbilansowane śniadanie daje nam siłę i energię na kolejne godziny. Na rozpoczęcie dnia doskonale sprawdzi się chłodnik jagodowy. Owoce jagód to zastrzyk antyoksydantów dla naszego organizmu. Wypróbuj przepis na chłodnik.

Polskie superfood - zdjęcie 2

Składniki:

  • 200 g jagód

  • 100 ml wody

  • 400 ml jogurtu naturalnego

  • 1/2 cytryny

  • 2 łyżki serka mascarpone

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • listki świeżej mięty

Przygotowanie

  1. Jagody opłucz i umieść w pojemniku blendera. Dodaj wodę i zmiksuj.

  2. Przelej do garnka i dodaj sok z cytryny, miód i cynamon. Gotuj przez ok. 5 minut. Odstaw do przestudzenia.

  3. Dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

  4. Chłodnik podawaj z serkiem mascarpone, listkami mięty i jagodami.

Pomysł na zdrowy obiad

Szpinak w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdza się doskonale zarówno w sałatkach i przekąskach, jak i w daniach głównych. Szpinak to świetny sposób na obiad. Wypróbuj przepis na cannelloni ze szpinakiem.

Polskie superfood - zdjęcie 3

Składniki:

Cannelloni ze szpinakiem:

  • 15 rurek makaronowych cannelloni

  • 250 g sera ricotta

  • 250 g świeżego szpinaku

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów krojonych, bez skórki (800 g)

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • sól, świeżo mielony czarny pieprz i cukier do smaku

  • 250 g mozzarelli

Przygotowanie

  1. Przygotuj nadzienie cannelloni – na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

  2. Do czosnku dodaj szpinak i duś na małym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 5 minut.

  3. Patelnię zdejmij z ognia, odstaw do przestudzenia. Szpinak wymieszaj z serem ricotta i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

  4. Przygotuj sos – w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmażaj przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory.

  5. Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj cukier i oregano. Wymieszaj i spróbuj (w razie potrzeby dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu albo cukru, według uznania).

  6. Sos wlej do żaroodpornego naczynia. Rurki makaronowe cannelloni nadziej farszem ze szpinaku i ricotty.

  7. Cannelloni ułóż na sosie pomidorowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekaj przez 25-30 minut.

  8. Następnie połóż na wierzchu plasterki lub tartą mozzarellę i piecz jeszcze przez 10 minut.

Zdrowa kolacja

Acai bowl to solidny zastrzyk cennych składników odżywczych. Miska wypełniona kolorowym smoothie z ulubionymi dodatkami sprawdzi się doskonale jako zdrowa kolacja. Jak skomponować najlepszą mieszankę?

Polskie superfood - zdjęcie 4

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego

  • 2 łyżeczki suszonych lub sproszkowanych jagód acai

  • 2 łyżeczki masła orzechowego

  • 1 zamrożony banan

  • 1 gruszka

  • 100 g truskawek

  • kilka łyżek jagód, porzeczek, jeżyn

  • dodatki: orzechy, nasiona chia, płatki kukurydziane

  • owoce do dekoracji: kiwi i truskawki (lub dowolne inne owoce)

Przygotowanie

  1. Owoce umyj i pozbaw niejadalnych części (szypułki, pestki czy twarda skóra).

  2. Do pojemnika blendera dodaj jogurt naturalny, jagody acai, masło orzechowe i zamrożonego banana.

  3. Następnie dodaj pozostałe kolorowe owoce.

  4. Zmiksuj całość do uzyskania koktajlu o aksamitnej konsystencji.

  5. Owocowo-jogurtowy miks wlej do miseczki, a na wierzchu stwórz atrakcyjną dla oka kompozycję z siekanych orzechów, płatków kukurydzianych, nasion chia i świeżych owoców.

Superżywność to nie tylko egzotyczne produkty. Sięgaj po polską żywność, która jest równie wartościowa, jak ta zagraniczna, a ponadto łatwiej dostępna i dużo tańsza. Wprowadź ją do swojego menu a z pewnością wyjdzie Ci to na zdrowie.