- Czym są mule?
- Dlaczego warto stosować w kuchni mule?
- Jak jeść mule, aby zachować zasady savoir-vivre’u?
Mule, czyli niewielkich rozmiarów muszle, tylko z wyglądu są niepozorne. Te owoce morza pozwalają przygotować całą gamę nie tylko zdrowych, ale i smacznych dań. Czy wiesz, jak jeść mule? Zapoznaj się z naszym poradnikiem, a te muszle nie będą miały przed Tobą żadnych tajemnic!
Czym są mule?
Mule to niewielkich rozmiarów owoce morza i jednocześnie jeden z rodzajów małży. Można je spotkać również pod nazwą omułki. Mule wyróżnia charakterystyczna, bardzo ciemna muszla. Żyją one w słonych akwenach i są obecne również w Bałtyku, jednak ze względu na zanieczyszczenie wody zdecydowanie odradzamy ich spożywanie. Zjedzenie omułek bałtyckich mogłoby przyczynić się do zatrucia pokarmowego. Dostępne w polskich sklepach mule pochodzą z hodowli. Najczęściej będą to omułki pochodzące z Holandii lub Belgii. Dziko żyjące mule poławia się we Francji, Włoszech oraz w Hiszpanii.
Muszla otaczającą mule jest delikatna i cienka. Chroni ona małżę po wyjęciu z wody. Co ważne, przed rozpoczęciem gotowania mule należy dokładnie obejrzeć i wyrzucić wszystkie, które są pęknięte lub uszkodzone. Podobnie postępuje się w przypadku otwartych muszli. Żywe małże trzymają obie jej części złączone. Kolejny aspekt, na który należy zwrócić uwagę to zapach. Powinien być on przyjemny i słonawy. Brzydki zapach oznacza, że mule są nieżywe i należy je wyrzucić.
Mule najlepiej przyrządzić i zjeść zaraz po zakupie. Jednak można je również przechowywać się w lodówce – maksymalnie 2–3 dni. Niektórzy, aby dodatkowo zachować ich świeżość, obkładają je lodem. Pamiętaj jednak, by nie zalewać ich wodą ani solanką.
Mule mogą mieć kolor od żółtego po pomarańczowy. Odcienie mogą się różnić pomiędzy poszczególnymi muszlami. Jaśniejsze są płci męskiej a ciemniejsze żeńskiej.
Dlaczego warto stosować w kuchni mule?
Jak smakują mule? Ich mięso wyróżnia charakterystyczny, morski smak i aromat z delikatną nutą słodyczy. Nic dziwnego, że mają wielu miłośników. Po pierwszym spróbowaniu ich smak na długo pozostaje w pamięci.
Jednocześnie małże te dostarczają wielu cennych składników odżywczych, mineralnych oraz witamin. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mule są bogate w jod, selen, cynk oraz fluor. Dodatkowo są źródłem pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ krążenia, kostny oraz mięśniowy. Wspierają koncentrację i odporność, regulują gospodarkę hormonalną, a także obniżają stężenie złego cholesterolu. Podobnie jak inne owoce morza, mule są niskokaloryczne, dlatego polecane są również podczas odchudzania.
Jak najczęściej je się mule? Można je przygotować na różne sposoby. Najczęściej podaje się je po marynarsku duszone w winie lub z sosem pomidorowym. Oprócz duszenia małże można z powodzeniem gotować na parze, grillować i zapiekać. Smak muli doskonale podkreślą produkty takie jak:
- masło,
- oliwa,
- śmietana,
- szynka parmeńska,
- mleczko kokosowe,
- chilli,
- cebula,
- czosnek,
- świeże zioła.
Niezwykle ciekawe połączenie króluje w Belgii. Serwuje się tam mule z dodatkiem frytek, a do sosu zamiast wina wykorzystuje się piwo. Z kolei w Norwegii podaje się je w śmietanie.
Mule można wykorzystać jako składnik risotto, paelli, spaghetti, zupy lub podać samodzielnie z dodatkiem bagietki. Podobnie jak inne małże, omułki można jeść również na surowo. Wystarczy skropić je sokiem z cytryny lub polać ulubionym sosem.
Sprawdź przepis: Mule w winie
Jak jeść mule, aby zachować zasady savoir-vivre’u?
Część osób podchodzi z rezerwą do kupowania, przyrządzania lub zamawiania muli w restauracji, ponieważ nie wiedzą, w jaki sposób je jeść. Wyciąganie małż z muszli może wydawać się trudne lub brudzące, ale wbrew pozorom jest to proste – wystarczy pamiętać o kilku zasadach. Z pomocą przychodzi tu savoir-vivre. Zatem w jaki sposób jeść mule?
W restauracji zamawiając danie z mulami, otrzymasz dodatkowo czysty talerzyk oraz miseczkę z wodą (czasem z dodatkiem plasterków cytryny).
Mule – jak jeść restauracji i w domu?
- Muszle chwyć specjalnymi sztućcami lub jedną dłonią.
- Mięso wydobądź widelcem lub pustą muszlą (posługuj się nią jak małymi szczypcami – kształt muszli ułatwia precyzyjne złapanie mięsa i szybkie jego wyciągnięcie).
- Pustą muszlę odłóż na pusty talerz.
- W razie potrzeby dłonie opłucz w miseczce z wodą i wytrzyj serwetką (powinna to być inna serwetka niż ta do ust).
Taki sposób wyciągania i jedzenia muli ułatwia zachowanie porządku na stole. Z tego względu warto powyższe zasady stosować nie tylko w restauracji, ale również jedząc mule w domowym zaciszu. Sprawdzą się one niezależnie od liczby osób przy stole.
Jeśli przygotowujesz mule w samodzielnie, musisz wiedzieć jak je przyrządzić, aby cieszyć się ich odpowiednim aromatem i smakiem.
- Dokładnie oczyść muszle – twardą lub drucianą szczotką usuń wszystkie narośla, glony oraz bisiory (nitki, którymi mule przytwierdzają się do podłoża).
- Następnie opłucz muszle pod bieżącą wodą. Zrób to w miarę szybko, by niepotrzebnie nie namaczać muszli.
- Mule gotuj krótko – około 6 minut. Dłuższe gotowanie sprawi, że małże będą twarde i gumowe. Po tym czasie wszystkie muszle powinny się otworzyć.
Ważne: Jeśli jakieś pozostały zamknięte, wyrzuć je.
Przygotowanie pysznej potrawy z muli znacznie ułatwi nowoczesna płyta grzewcza Bosch. Szybkie nagrzewanie znacząco przyspieszy przygotowanie dania oraz pozwoli oszczędzić energię. Specjalnie zaprojektowane pola grzewcze zapewnią równomierną dystrybucję temperatury, co przełoży się na lepsze ogrzewanie garnka lub patelni. Z kolei wbudowany timer pozwoli Ci kontrolować czasu gotowania, dzięki czemu nie rozgotujesz muli.
Mule to niewielkich rozmiarów małże o przyjemnym morskim i lekko słodkim smaku. Ich przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości, jednak każdy jest w stanie przyrządzić pyszne danie z ich dodatkiem. Spróbujesz?