- Kandyzowanie owoców – na czym polega?
- Kandyzowana skórka pomarańczy
- Kandyzowana skórka cytryny
- Skórka cytrynowa kandyzowana. Do czego jej używać?
Kandyzowana skórka to orzeźwiający i słodki dodatek do deserów i wypieków. Nawet niewielki jej dodatek może ożywić całe danie. Kiedyś w większości były przygotowywane samodzielnie, lecz z czasem domowe skórki kandyzowane zostały wyparte przez te sklepowe. Dlaczego warto wrócić do samodzielnego kandyzowania skórki pomarańczowej i cytrynowej? I jak to zrobić?
Kandyzowanie owoców – na czym polega?
Podobnie jak sól, cukier jest naturalnym konserwantem. Osiągnięcie odpowiedniego stężenia cukru wydłuża czas przechowywania i możliwość wykorzystania danego produktu spożywczego – w tym przypadku skórek z owoców cytrusowych. Kandyzowanie jest zatem metodą konserwowania i utrwalania żywności.
Proces ten polega na moczeniu, gotowaniu, suszeniu, a czasem również i smażeniu odpowiednio przygotowanych skórek w syropie cukrowym. Wraz z kolejnymi etapami przygotowania zwiększa się stężenie cukru. Po zakończeniu kandyzowania stężenie cukru w owocach i skórkach może wynosić nawet 70-72%. Po wysuszeniu i wyschnięciu syrop tworzy błyszczącą glazurę.
Podczas przechowywania, na powierzchni kandyzowanych produktów mogą pojawiać się niewielkie kryształki cukru. Zaraz po wyciągnięciu owoców i skórek z syropu można je delikatnie obtoczyć w cukrze pudrze.
Kandyzowana skórka pomarańczy
Przygotowując kandyzowane skórki pomarańczy można w pełni kontrolować jakość poszczególnych składników i dodatków. Przykładowo, owoce można kupić ze sprawdzonych upraw ekologicznych. W przypadku skórki pomarańczowej dostępnej w sklepach, w składzie oprócz cukru może znajdować się syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza, sacharoza, kwasek cytrynowy czy dwutlenek siarki (będący konserwantem).
Jak zrobić skórkę pomarańczową?
Przepis na zrobienie kandyzowanej skórki pomarańczy jest bardzo prosty. Wystarczą pomarańcze, cukier oraz woda. Owoce w pierwszej kolejności należy sparzyć i obrać. Warto zdecydować się na przygotowanie większej ilości i obranie od razu 6 pomarańczy – otrzymamy wtedy dwie szklanki skórek.
Po obraniu owoców od skórki należy odkroić białą część, która znajduje się na spodzie. Jest ona gorzka, co wpłynęłoby na smak kandyzowanej skórki. Gotową skórkę kroi się najczęściej w kostkę. Mogą być to również paski.
Jest kilka sposobów kandyzowania skórek. Można umieścić je w szklanym słoiku i zasypać cukrem. Z czasem cukier wyciągnie wodę ze skórek i utworzy gesty syrop.
Można je również gotować w wodzie ok. 10 minut, a następnie odcedzić i dodać do nich 1,5 szklanki cukru i pół szklanki wody oraz sok z owoców. Całość gotuje się na małym ogniu nawet do 1 godziny. Po zakończeniu gotowania skórki należy odsączyć i odstawić na noc. Gotowe skórki należy przechowywać w szklanym słoiku. Syrop pozostały po gotowaniu można wykorzystać jako dodatek do deserów, lemoniady lub herbaty.
Skórkę pomarańczową można także smażyć. Wystarczy oczyszczoną skórkę umieścić na patelni i zasypać cukrem. Gdy cukier się rozpuści całość smaży się na małym ogniu sporadycznie podlewając całość wodą.
Skórka pomarańczowa kandyzowana. Do czego jej używać?
Wbrew pozorom skórka pomarańczowa ma wiele zastosowań. Większość z pewnością kojarzy, że bywa ozdobą pączków oraz nieodłącznym elementem świątecznych ciast. Jej orzeźwiający słodki smak z wyczuwalną kwaśną nutą znakomicie sprawdzi się także jako dodatek do kremów, owsianek, twarożków, sałatek owocowych, budyniów czy puddingów. Można nią ozdobić ciasteczka, ciasta, torty, a nawet desery lodowe. Zimową porą kandyzowana skórka pomarańczy sprawdzi się jako aromatyczny dodatek do herbaty lub czekolady na gorąco. Dla urozmaicenia samą skórkę można obtoczyć w czekoladzie.
Kandyzowana skórka cytryny
Podobnie jak w przypadku skórki pomarańczowej, warto ją samodzielnie przygotować. Daje to możliwość kontrolowania jakości i pochodzenia wykorzystywanych produktów. W przypadku dostępnej w sklepie skórki cytrynowej nie zawsze znajduje się informacja odnośnie miejsca uprawy oraz odmiany owoców. Samodzielne zrobienie skórki cytrynowej umożliwia uniknięcie spożywania syropu glukozowo-fruktozowego, innych zamienników cukru oraz konserwantów.
Jak zrobić skórkę cytrynową?
Przygotowanie kandyzowanej skórki cytrynowej niewiele różni się w porównaniu ze skórką pomarańczową. Liczba wykorzystywanych cytryn zależy od ich wielkości. W zupełności wystarczą już 2 sztuki (lub 6 limonek).
Podobnie jak we wcześniejszym przepisie, owoce należy dokładnie sparzyć. Następnie owoce obiera się ze skórki i odkrawa białą część. Tak przygotowane skórki należy podgotować w wodzie, a następnie odsączyć i zasypać szklanką cukru. Dodać pół szklanki wody oraz sok z owoców. Powstałą mieszankę gotuje się, aż skórki będą miękkie – wtedy należy je wyciągnąć i odstawić do wysuszenia. Pokrojone w kostkę można ułożyć na papierze do pieczenia, a te pokrojone w paski warto wyłożyć na ruszt piekarnika. Syrop pozostały po gotowaniu skórek sprawdzi się jako dodatek do herbaty, kremów cukierniczych lub do nasączania ciast.
Skórka cytrynowa kandyzowana. Do czego jej używać?
Kandyzowana skórka cytrynowa może być wykorzystywana na wiele sposobów. Nie chodzi tu tylko i wyłącznie o dodatek skórki do keksów, pasch i babek. W chłodne, jesienne wieczory doskonale sprawdzi się jako dodatek do herbaty, czekolady na gorąco lub grzanego wina. W lecie będzie znakomitym dodatkiem do puddingów, kremów i deserów lodowych. Można ją również wykorzystać do zrobieni ciasteczek, batoników oraz sałatek owocowych. Intensywnie żółta barwa sprawdzi się podczas dekorowania już gotowych wypieków i deserów. Dobrze komponuje i kontrastuje ze skórką pomarańczową, dlatego często wykorzystuje się oba rodzaje jednocześnie.
Uniwersalny smak cytryny nadaje się także do dań mięsnych. Cytryna doskonale komponuje się z rybami, owocami morza, wołowiną oraz drobiem. Będzie nietypowym uzupełnieniem także dań typu surf and turf, łączących owoce morza z czerwonym mięsem.
Kandyzowane skórki domowej roboty przydadzą się o każdej porze roku. Warto mieć je w domowych zapasach i wykorzystywać nie tylko do wypieków.