Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Menu na śniadanie wielkanocne

Menu na śniadanie wielkanocne
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Sałatka chrzanowa z białą kiełbasą i jajkiem
  2. Jajka faszerowane buraczkami i kozim serem
  3. Wegański pasztet z ciecierzycy

Mazurki, pascha, jajka przygotowane na różne sposoby, żurek z białą kiełbasą – oto najbardziej charakterystyczne pozycje w menu świąt odbywających się w wiosennej aurze. A wszystko to podane na przepięknie, kolorowo i bogato przystrojonym stole, obłożonym pisankami czy ozdobnymi wazonikami wypełnionymi świeżą rzeżuchą. Co według kulinarnej tradycji wielkanocnej powinno znaleźć się w tym towarzystwie? Jak pogodzić tradycję z nowoczesnym wydaniem potraw i ułożyć menu na wielkanocne śniadanie?

Sałatka chrzanowa z białą kiełbasą i jajkiem

Składniki (na 3 porcje):

  • 4 jajka,
  • 2 sztuki białej kiełbasy,
  • opakowanie miksu sałat,
  • ogórek kiszony,
  • 4 rzodkiewki,
  • ½ papryki czerwonej,
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
  • szczypta soli, pieprzu białego.

Wykonanie

Jajka ugotuj na twardo, kiełbasę sparz kilka minut we wrzątku. Warzywa rozdrobnij, kiełbasę i obrane jajka pokrój w plastry. Warzywa wymieszaj z miksem sałat, w międzyczasie połącz oliwę, chrzan, musztardę i miód. Do sałatki dodaj plastry jajek i kiełbasy, całość skrop sosem chrzanowym i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówka

Aby wydobyć ciekawszy smak z potrawy, warto kiełbasę upiec zamiast sparzać wrzątkiem. Tu jednak pojawia się drobny problem. Trudno jest bowiem określić, jak długo piec tak niedużą porcję produktu, by była idealnie przygotowana. Doskonale w tym celu sprawdzi się piekarnik marki Bosch Serie 8 (CSG) z opcją PerfectChef. Umożliwia on automatyczne ustawianie optymalnej temperatury, rodzaju grzania i czasu dla niezliczonej ilości różnych potraw. Dzięki temu możesz mieć wielkanocne śniadanie (i nie tylko je) pod kontrolą – tak, jak lubisz.

Jajka faszerowane buraczkami i kozim serem

Składniki na 4 sztuki:

  • 4 jajka,
  • ¼ opakowania sera koziego
  • burak,
  • kiełki (dowolne),
  • szczypta pieprzu, majeranku.

Wykonanie

Jajka ugotuj na twardo, buraka ugotuj oddzielnie, oba składniki następnie obierz. Jaja przekrój na połówki, usuń żółtko, buraka pokrój w drobną kosteczkę. Ser pokrusz, połącz z burakiem, dopraw pieprzem i majerankiem. Farszem wypełnij połówki jajek, posyp kiełkami.

Wskazówka

W wirze przygotowań przedświątecznych dokładne pilnowanie czasu gotowania jaj może okazać się nie lada wyzwaniem. Aby ugotować idealne jajka na twardo, potrzebujesz 8-10 minut (od momentu zagotowania wody). Jak tego dopilnować? W ofercie marki Bosch można znaleźć płyty indukcyjne z opcją Timer, które umożliwiają nastawienie czasu działania pola grzewczego i automatyczne jego wyłączenie po upłynięciu tego okresu.

Wegański pasztet z ciecierzycy

Składniki (na 6-8 porcji):

  • opakowanie (400 g) ciecierzycy,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • ½ papryki czerwonej,
  • 4 łyżki kaszy jaglanej,
  • pół szklanki otrębów (dowolnych) lub bułki tartej,
  • 4 łyżeczki siemienia lnianego,
  • łyżka pasty sezamowej (tahini),
  • 3 łyżki oleju (dowolnego),
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • ząbek czosnku.
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kminek, gałka muszkatołowa, curry, ziarna kolendry.

Wykonanie

Ciecierzycę zalej wodą do namoczenia (co najmniej na kilka godzin). Siemię lniane zalej letnią wodą i odstaw do napęcznienia. Następnie do namoczonej ciecierzycy dodaj pokrojoną marchew i paprykę, ugotuj do miękkości. W oddzielnym naczyniu ugotuj kaszę jaglaną. Składniki połącz i dopraw. W międzyczasie cebulę posiekaj i podsmaż na oleju, dodaj do pozostałych składników. Dodaj otręby, pastę sezamową, posiekany ząbek czosnku i koncentrat. Całość zblenduj na gładką masę i przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Pasztet piecz około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Wskazówka

Blender ręczny mógłby nie udźwignąć ogromu pracy, jaki stawiamy przed nim w kontekście tego dania. Dlatego lepszym rozwiązaniem z pewnością będzie użycie robota kuchennego. Roboty z serii MUM marki Bosch są na tyle wszechstronne w zastosowaniu, że poradzą sobie nie tylko z opisywaną porcją masy na wegański pasztet, ale nawet z ciastem ważącym 2,7 kg.

Menu na wielkanocne śniadanie przestaje być tradycyjne. Teraz w przygotowaniu i formie dań mamy do czynienia z przeplataniem się nowoczesności oraz kulinarnych zasad naszych babć. Istotnym elementem wprowadzającym powiew świeżości do kuchennych działań z pewnością są urządzenia i sprzęty wykorzystywane podczas gotowania. Korzystanie z innowacyjnych rozwiązań w kuchni to wręcz wyrażenie szacunku i ukłon w stronę poprzednich pokoleń – ponieważ pokazujemy tym, że dbamy o jak najlepsze przygotowanie potraw wywodzących się z tradycji.