- Sałatka chrzanowa z białą kiełbasą i jajkiem
- Jajka faszerowane buraczkami i kozim serem
- Wegański pasztet z ciecierzycy
Mazurki, pascha, jajka przygotowane na różne sposoby, żurek z białą kiełbasą – oto najbardziej charakterystyczne pozycje w menu świąt odbywających się w wiosennej aurze. A wszystko to podane na przepięknie, kolorowo i bogato przystrojonym stole, obłożonym pisankami czy ozdobnymi wazonikami wypełnionymi świeżą rzeżuchą. Co według kulinarnej tradycji wielkanocnej powinno znaleźć się w tym towarzystwie? Jak pogodzić tradycję z nowoczesnym wydaniem potraw i ułożyć menu na wielkanocne śniadanie?
Sałatka chrzanowa z białą kiełbasą i jajkiem
Składniki (na 3 porcje):
- 4 jajka,
- 2 sztuki białej kiełbasy,
- opakowanie miksu sałat,
- ogórek kiszony,
- 4 rzodkiewki,
- ½ papryki czerwonej,
- 2 łyżeczki chrzanu tartego,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
- szczypta soli, pieprzu białego.
Wykonanie
Jajka ugotuj na twardo, kiełbasę sparz kilka minut we wrzątku. Warzywa rozdrobnij, kiełbasę i obrane jajka pokrój w plastry. Warzywa wymieszaj z miksem sałat, w międzyczasie połącz oliwę, chrzan, musztardę i miód. Do sałatki dodaj plastry jajek i kiełbasy, całość skrop sosem chrzanowym i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówka
Aby wydobyć ciekawszy smak z potrawy, warto kiełbasę upiec zamiast sparzać wrzątkiem. Tu jednak pojawia się drobny problem. Trudno jest bowiem określić, jak długo piec tak niedużą porcję produktu, by była idealnie przygotowana. Doskonale w tym celu sprawdzi się piekarnik marki Bosch Serie 8 (CSG) z opcją PerfectChef. Umożliwia on automatyczne ustawianie optymalnej temperatury, rodzaju grzania i czasu dla niezliczonej ilości różnych potraw. Dzięki temu możesz mieć wielkanocne śniadanie (i nie tylko je) pod kontrolą – tak, jak lubisz.
Jajka faszerowane buraczkami i kozim serem
Składniki na 4 sztuki:
- 4 jajka,
- ¼ opakowania sera koziego
- burak,
- kiełki (dowolne),
- szczypta pieprzu, majeranku.
Wykonanie
Jajka ugotuj na twardo, buraka ugotuj oddzielnie, oba składniki następnie obierz. Jaja przekrój na połówki, usuń żółtko, buraka pokrój w drobną kosteczkę. Ser pokrusz, połącz z burakiem, dopraw pieprzem i majerankiem. Farszem wypełnij połówki jajek, posyp kiełkami.
Wskazówka
W wirze przygotowań przedświątecznych dokładne pilnowanie czasu gotowania jaj może okazać się nie lada wyzwaniem. Aby ugotować idealne jajka na twardo, potrzebujesz 8-10 minut (od momentu zagotowania wody). Jak tego dopilnować? W ofercie marki Bosch można znaleźć płyty indukcyjne z opcją Timer, które umożliwiają nastawienie czasu działania pola grzewczego i automatyczne jego wyłączenie po upłynięciu tego okresu.
Wegański pasztet z ciecierzycy
Składniki (na 6-8 porcji):
- opakowanie (400 g) ciecierzycy,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- ½ papryki czerwonej,
- 4 łyżki kaszy jaglanej,
- pół szklanki otrębów (dowolnych) lub bułki tartej,
- 4 łyżeczki siemienia lnianego,
- łyżka pasty sezamowej (tahini),
- 3 łyżki oleju (dowolnego),
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- ząbek czosnku.
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kminek, gałka muszkatołowa, curry, ziarna kolendry.
Wykonanie
Ciecierzycę zalej wodą do namoczenia (co najmniej na kilka godzin). Siemię lniane zalej letnią wodą i odstaw do napęcznienia. Następnie do namoczonej ciecierzycy dodaj pokrojoną marchew i paprykę, ugotuj do miękkości. W oddzielnym naczyniu ugotuj kaszę jaglaną. Składniki połącz i dopraw. W międzyczasie cebulę posiekaj i podsmaż na oleju, dodaj do pozostałych składników. Dodaj otręby, pastę sezamową, posiekany ząbek czosnku i koncentrat. Całość zblenduj na gładką masę i przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Pasztet piecz około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Wskazówka
Blender ręczny mógłby nie udźwignąć ogromu pracy, jaki stawiamy przed nim w kontekście tego dania. Dlatego lepszym rozwiązaniem z pewnością będzie użycie robota kuchennego. Roboty z serii MUM marki Bosch są na tyle wszechstronne w zastosowaniu, że poradzą sobie nie tylko z opisywaną porcją masy na wegański pasztet, ale nawet z ciastem ważącym 2,7 kg.
Menu na wielkanocne śniadanie przestaje być tradycyjne. Teraz w przygotowaniu i formie dań mamy do czynienia z przeplataniem się nowoczesności oraz kulinarnych zasad naszych babć. Istotnym elementem wprowadzającym powiew świeżości do kuchennych działań z pewnością są urządzenia i sprzęty wykorzystywane podczas gotowania. Korzystanie z innowacyjnych rozwiązań w kuchni to wręcz wyrażenie szacunku i ukłon w stronę poprzednich pokoleń – ponieważ pokazujemy tym, że dbamy o jak najlepsze przygotowanie potraw wywodzących się z tradycji.