Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Co zrobić i jak przyrządzić bakłażana? Właściwości odżywcze

Co zrobić i jak przyrządzić bakłażana? Właściwości odżywcze
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jakie właściwości zdrowotne mają bakłażany?
  2. Kto powinien spożywać bakłażany w dużych ilościach?
  3. Co można przyrządzić z bakłażana? Inspirujące dania z bakłażana

Bakłażan to owoc, który powinien stać się elementem menu w każdej kuchni. Jest tak dlatego, że zawiera on cenne składniki odżywcze, które przyczyniają się do lepszego samopoczucia i poprawy kondycji. Sprawdź, dlaczego warto spożywać bakłażany oraz co można z nich przyrządzić.

Jakie właściwości zdrowotne mają bakłażany?

Bakłażany należą do roślin z rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidory i ziemniaki. Możemy spotkać je również pod nazwą oberżyny. Jak wyglądają bakłażany? Zazwyczaj kojarzymy je z lekko błyszczącą, fioletową skórką, ale mogą występować także w kolorach żółtozielonym i białym.

W przeszłości bakłażany znane były wyłącznie w Indiach, Chinach oraz krajach Bliskiego Wschodu i Afryki. Dopiero później przywędrowały do Europy i zaczęły być uprawiane przede wszystkim w ciepłym klimacie Hiszpanii. Obecnie hodowane są niemal na całym świecie, często w warunkach szklarniowych i w przydomowych ogródkach.

Co zrobić i jak przyrządzić bakłażana?

Bakłażan zawiera wiele niezbędnych dla organizmu substancji, takich jak foliany, beta-karoten, witaminy C i K oraz potas, wapń, magnez czy miedź. Dodatkowo jest niskokaloryczny – dostarcza zaledwie 26 kcal na 100 g produktu. Stanowi również źródło cennych przeciwutleniaczy, między innymi antocyjanów oraz spowalniającej procesy starzenia nasuniny.

Dzięki bogactwu różnych składników bakłażany wykazują pozytywne działanie na wiele funkcji organizmu. Dla przykładu, spożywanie bakłażanów wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, poprawiając szczelność i elastyczność naczyń. Zwiększa także zdolności organizmu do podejmowania wysiłku fizycznego. Nie bez powodu bakłażan nazywany jest też gruszką miłości – wzmacnia narządy płciowe i pobudza popęd seksualny.

Kto powinien spożywać bakłażany w dużych ilościach?

W związku ze swoimi właściwościami bakłażan jest szczególnie polecany osobom aktywnym fizycznie i intensywnie uprawiającym sport. Warto po niego sięgnąć także wtedy, gdy myślimy o poprawie kondycji czy oczyszczeniu organizmu z toksyn.

Bakłażany sprawdzą się również u osób na diecie odchudzającej. Zawierają dużo wody i błonnika, więc skutecznie pomagają zapewnić uczucie sytości na dłużej. Dania z bakłażana przyspieszą też odbudowę korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych. Stanowią świetny prebiotyk, stąd warto skorzystać z jego właściwości po terapii antybiotykowej.

Ważne! Bakłażany nie nadają się do jedzenia na surowo, w przeciwieństwie chociażby do cukinii czy dyni. Zawierają toksyczną solaninę, substancję z grupy glikoalkaloidów, której szkodliwe działanie znika dopiero pod wpływem wysokiej temperatury. W formie surowej może powodować poważne zatrucia pokarmowe, wymioty i biegunki.

Z tego względu, kobiety w ciąży i małe dzieci nie powinny jeść bakłażanów w dużych ilościach. Te dwie grupy są najbardziej narażone na negatywne konsekwencje odwodnienia czy zaburzeń elektrolitowych. Podobnie osoby dotknięte chorobami układu pokarmowego – lepiej, żeby całkowicie z niego zrezygnowały lub znacznie ograniczyły jego spożycie.

Co można przyrządzić z bakłażana? Inspirujące dania z bakłażana

Bakłażan jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Przyrządzisz z niego frytki, leczo warzywne, gulasz z mięsem czy różne rodzaje lasagne. Kluczem do osiągnięcia najlepszego smaku jest odpowiednie przyrządzenie tego owocu.

Miąższ bakłażana jest na tyle delikatny, że gorzej znosi obsmażanie i panierowanie. Traci wtedy strukturę i robi się zbyt wodnisty. Należy też pamiętać, że smażenie na oliwie lub oleju znacząco podnosi kaloryczność każdego produktu. Smażony bakłażan nie będzie więc ani niskokaloryczny, ani niestety zbyt smaczny. Zdecydowanie najlepiej sprawdzają się bakłażany zapiekane, duszone lub faszerowane.

Wskazówka: W celu pozbycia się charakterystycznej goryczki bakłażany należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w szerokie plasterki, posolić i pozostawić na około 30 minut, aby wypuściły soki. Na koniec plastry można osuszyć papierowym ręcznikiem. Warto pamiętać, że stosując tę technikę, musimy później zmniejszyć ilość soli w potrawie, aby nie doprowadzić do przesolenia posiłku.

>>> Jak prawidłowo usmażyć i upiec bakłażana?

A może bakłażan inaczej? Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić z bakłażana, skorzystaj z naszych podpowiedzi. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na dania z bakłażana w różnych odsłonach!

  • Bakłażan faszerowany jest jedną z najbardziej popularnych potraw z bakłażanem w roli głównej. Bakłażana można faszerować mięsem mielonym lub warzywami. Najlepiej smakuje zapieczony z serem, na przykład mozzarellą lub ricottą. Przyrządzisz go w piekarniku lub na grillu.
  • Bakłażan pieczony może być samodzielną przystawką lub podstawą do kolejnych dań. Na jego bazie przygotujesz popularną w krajach arabskich pastę z bakłażana czy warzywną zupę krem. Co istotne, upieczenie bakłażana nie jest wcale czasochłonne – zajmuje zaledwie 15 minut!
  • Pasta z bakłażana jest dobrą propozycją dla wszystkich miłośników wegańskich pasztetów i past. Dobrze smakuje ze świeżym pieczywem, jako dodatek do tortilli lub dip do surowych warzyw. Eksperymentuj z różnymi przyprawami, a na pewno nie zawiedziesz się jej smakiem!
  • Bakłażan z grilla sprawdzi się szczególnie w sezonie wiosennym i letnim, podczas wszelkich spotkań w plenerze. Wystarczy grillować grube plasterki bakłażana lub skorzystać z pomysłu na bakłażana faszerowanego. Przyrządzony w ten sposób bakłażan z pewnością spotka się z uznaniem wszystkich gości, którzy ograniczają liczbę przyjmowanych kalorii!
  • Zapiekanka z bakłażanami to danie, które w krótkim czasie przygotujesz na bazie ziemniaków, makaronu czy nawet kasz. Możesz przyrządzić ją w wersji wyłącznie warzywnej lub z dodatkiem mięsa. Skorzystaj z dowolnych składników albo zainspiruj się jednym z klasycznych przepisów. Polecamy w szczególności włoską zapiekankę parmigiana z parmezanem i sosem pomidorowym!

W celu odpowiedniego przyrządzenia bakłażana należy korzystać z odpowiedniego sprzętu, takiego jak piekarnik Bosch, który ma szereg przydatnych funkcji. Należą do nich termoobieg 4D czy technologia PerfectChef (która pozwoli Ci automatycznie dobrać temperaturę pieczenia do wybranej potrawy). Z tymi rozwiązaniami przygotowanie każdego dania z bakłażana będzie samą przyjemnością!