- Rodzaje mięsa mielonego
- Co zrobić z mięsa mielonego – dania kuchni polskiej
- Potrawy z mięsa mielonego w kuchni śródziemnomorskiej
- Szybkie danie z mięsa mielonego
Mięso mielone wyróżnia krótki czas przygotowania oraz łatwość wykorzystania w wielu przepisach. Dzięki temu nawet początkujące osoby mogą w prosty sposób przygotować pyszne danie. Pomysły na obiad z mięsa mielonego możemy czerpać z kuchni całego świata. Podpowiadamy, co można zrobić z mielonego na obiad, by zachwycić domowników lub gości.
Rodzaje mięsa mielonego
Do najpopularniejszych rodzajów mięs mielonych dostępnych w sklepach należą mięso mielone wieprzowo-wołowe, wieprzowe lub drobiowe. W przypadku mięsa wieprzowego najczęściej jest to mięso z szynki lub łopatki. Z kolei mięso drobiowe występuje jako mielone z piersi kurczaka, z ud kurczaka, z piersi indyka, z ud indyka oraz mieszane.
Jeśli chcesz mieć pewność co do jakości wykorzystanych kawałków mięsa, najlepiej zmiel mięso samodzielnie. W części sklepów z ladą możesz kupić konkretny rodzaj mięsa, a następnie poprosić pracownika o zmielenie wybranego kawałka.
Co zrobić z mięsa mielonego – dania kuchni polskiej
Jednym z dobrze znanych klasyków kuchni polskiej są kotlety mielone. Na Śląsku znane jako karminadle. To dość oczywisty pomysł na obiad z mięsa mielonego. Kotlety tradycyjnie przygotowuje się z mięsa wieprzowego, ale świetnie sprawdzi się również mięso drobiowe i wołowe. Smażone mielone najczęściej podaje się z gotowanymi ziemniakami (mogą to być młode ziemniaczki w mundurkach) oraz surówką np. mizerią.
Kolejnym tradycyjnym daniem z mięsem mielonym to gołąbki. Wraz z ryżem i kapustą tworzą obiad, który smakuje każdemu. Szczególnie jeśli podasz do nich sos pomidorowy lub pieczarkowy.
Nieoczywista propozycja na obiad z mięsa mielonego to roladki mięsne z dowolnym farszem. Mięso mielone łatwo się formuje i utrzymuje nadany kształt. W środku takiej roladki można umieścić kawałek sera oraz wędliny, grzybowy farsz, ogórki kiszone lub ugotowane jajko.
Sprawdzony pomysł na obiad z mielonym, który uwielbiają dzieci, to pulpety duszone w sosie własnym, koperkowym, musztardowo-miodowym lub warzywnym. To alternatywa dla smażenia, skorzystaj z niej, jeśli chcesz ograniczyć tłuszcz w swojej diecie.
Potrawy z mięsa mielonego w kuchni śródziemnomorskiej
Myśląc o kuchni śródziemnomorskiej, większość osób jako pierwsze skojarzenia wskazałaby ryby i owoce morza. Ale przecież mięso mielone występuje równie często w tej kuchni! Przepyszne dania z mięsem mielonym z tego regionu to spaghetti bolognese czy lasagne.
Z kolei w Grecji popularne są np. warzywa faszerowane mięsem mielonym. Najczęściej jest to cukinia lub bakłażan. Należy przekroić je wzdłuż, wydrążyć (miąższ dodaje się do farszu), nałożyć farsz, a następnie zapiec w piekarniku. W podobny sposób można przygotować także faszerowane papryki lub pomidory. W przypadku tych warzyw odcina się górę, tworząc kapelusik, którym przykrywa się całość po nafaszerowaniu. Na bazie bakłażana, pomidorów oraz mięsa mielonego można przygotować także wyśmienitą, grecką moussakę.
W krajach bałkańskich bardzo popularne są cevapcici, inaczej znane jako caevapi lub kofty. Są to uformowane z mięsa mielonego podłużne kotleciki nadziane na patyczki do szaszłyków. Cevapcici przygotowuje się z mięsa jagnięcego, baraniego, wołowego i wieprzowego. Często miesza się ze sobą dwa rodzaje mięs. Po uformowaniu kotlecików na patyczkach przygotowuje się je na grillu. W domowych warunkach możesz usmażyć je na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym.
Szybkie danie z mięsa mielonego
Szybkie i proste danie z mięsem mielonym to zapiekanka. Może być ona z dodatkiem ziemniaków lub makaronu. Wystarczy, że pokroisz wszystkie składniki, wymieszasz je lub ułożysz w naczyniu żaroodpornym. Gdy zapiekanka będzie się piec w piekarniku, możesz posprzątać kuchnię lub spędzić czas z rodziną. Tuż przed końcem pieczenia wierzch zapiekanki posyp dodatkowo tartym serem. Zachwyt przy stole gwarantowany!
Równie szybką propozycją na obiad z mięsem mielonym będą kieszonki z ciasta francuskiego wypełnione mięsem i warzywami.
Wiele przepisów na obiad mięsem mielonym oferuje kuchnia meksykańska. Nie zapomnij więc o aromatycznym chilli con carne lub burrito.
Mięso mielone daje wiele możliwości w kuchni. Można je z powodzeniem wykorzystać w potrawach z różnych kuchni świata. Dodatkowo stopień rozdrobnienia mięsa znacząco przyspiesza gotowanie, co jest szczególnie ważne, jeśli nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie.