Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rzeżucha - właściwości, jak i ile rośnie? Przepisy

Rzeżucha - właściwości, jak i ile rośnie? Przepisy
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Wartości odżywcze rzeżuchy
  2. Jak posiać rzeżuchę?
  3. Zastosowanie rzeżuchy w kuchni

Wartości odżywcze rzeżuchy

Rzeżucha tylko na Wielkanoc? Jesteśmy na…nie! Ta roślina kapustna, podobnie jak jej inni krewni, jest nie tylko niskokaloryczna, ale i zdrowa. Po pierwsze cenimy ją za bogactwo witamin: A, K, C, E i tych z grupy B. Po drugie to dobre źródło: żelaza, wapnia cynku, manganu, jodu i chromu.

Zainspiruj się: Śniadaniowa fit sałatka z rzeżuchą i czarnym ryżem

To jednak nie wszystko! Rzeżucha wpływa zbawiennie na zdrowie. Dzięki dużej zawartości luteiny i beta-karotenu działa pozytywnie na stan skóry: przeciwdziała starzeniu się, ale może też pomóc w leczeniu egzemy czy trądziku. Chcesz w naturalny sposób nawilżyć i odżywić skórę? Stosuj olej z nasion rzeżuchy do codziennej pielęgnacji ciała oraz skóry głowy. Rzeżucha zawiera też przeciwutleniacze, które są ważnym elementem profilaktyki raka. Co więcej, dobrze wpływa na różne organy:

  • wątrobę dzięki bogactwu w rozpuszczalne w wodzie fitochemikalia,
  • tarczycę – zawarty w niej jod pomaga przy niedoczynności,
  • trzustkę – reguluje jej pracę i obniża poziom cukru we krwi,
  • nerki – oczyszcza drogi moczowe, pomaga w infekcjach dróg moczowych. Jednak ze względu na właściwości moczopędne, rzeżuchy nie można jeść w nadmiarze. Trzy łyżki dziennie w zupełności wystarczą.

Nasi zachodni sąsiedzi chętnie stosują rzeżuchę podczas przeziębień. Radzi ona sobie tak dobrze, jak miód, cytryna czy czosnek. Warto mieć ją więc w swojej domowej naturalnej apteczce.

Jak posiać rzeżuchę?

Jak posiać rzeżuchę? - infografika.Rzeżuchę możesz hodować w domu przez okrągły rok, a na zbiory możesz liczyć błyskawicznie. Zatem jak posiać rzeżuchę? Oto 6 podstawowych kroków:

  1. Wybierz odpowiednią doniczkę, pojemnik lub słoik, które powinny mieć maksymalnie 5 cm głębokości. Jeśli to ma być rzeżucha na Wielkanoc, zasadź ją w pustej skorupce po jajku. Ten pomysł z pewnością docenią najmłodsi domownicy.
  2. Przygotuj odpowiednie podłoże: wilgotną watę kosmetyczną lub ligninę. Jeśli chcesz zasadzić ją w ziemi, zastosuj np. gotowe podłoże do warzyw.
  3. Aby Twoje nasiona szybko kiełkowały, przed wysianiem namocz je przez kilka godzin. To również ułatwi ich rozkładanie.
  4. Namoczone nasiona rozłóż równomiernie na wybranym podłożu i lekko dociśnij.
  5. Posadzoną rzeżuchę umieść w ciepłym miejscu o umiarkowanym świetle np. na parapecie od strony zachodniej lub wschodniej.
  6. Pamiętaj o regularnym podlewaniu, by wata była cały czas wilgotna. Nie przelewaj jednak rośliny, bo może zgnić – zawsze wylewaj nadmiar wody.

To też Cię zainteresuje: Jakie warzywa można hodować na parapecie?

Jak długo rośnie rzeżucha? Nasiona zazwyczaj kiełkują już 2–4 dni po zasianiu, a gotowa do zbioru będzie po maksymalnie dwóch tygodniach. Rzeżucha po pierwszym ścięciu już nie odrasta, dlatego warto ją wysiewać na bieżąco. Roślina będzie gotowa do ścięcia, kiedy osiągnie około 5 cm wysokości.

Zastosowanie rzeżuchy w kuchni

Rzeżucha doskonale smakuje w wersji na surowo jako dodatek do surówek, sałatek, zup, makaronów czy jajek na twardo. Dobrze komponuje się też z rybami (np. łososiem), kurczakiem i wołowiną. Na jej bazie przygotujesz też przepyszne sosy.

Możesz zastosować ją do zielonego koktajlu ze szpinakiem, bananem, sokiem pomarańczowym i jabłkiem. Rzeżucha ma najwięcej wartości odżywczych, kiedy jesz ją na surowo, zaraz po zerwaniu.

Kanapki i rzeżucha to też doskonały duet. Ta roślina świetnie komponuje się z wędlinami i serami, ale możesz dodać ją też do różnych smarowideł. Począwszy od pasty twarogowej, jajecznej czy rybnej, aż po pesto z rzeżuchy.

Masz ochotę na zupę z rzeżuchy? To też świetny pomysł. Aby ją zrobić, wystarczy przygotować bulion, śmietanę, rzeżuchę i odrobinę przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól). Taki wywar wyśmienicie smakuje w wersji z ziemniakami i jajkami na twardo.

Wypróbuj też przepis na: Jajka faszerowane ze śledziem i cebulką

Chodzi Ci po głowie sałatka z rzeżuchy? Spróbuj wersji z serem feta, ziarnami słonecznika i pieczonymi burakami pokrojonymi w kostkę. Mamy też coś dla miłośników tostów przepis na sałatkę kanapkową z jajkami, awokado i rzeżuchą.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 0,25 szklanki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 0,5 cytryny,
  • 1 awokado,
  • pęczek rzeżuchy,
  • przyprawy do smaku,
  • 8 kromek tostów pełnoziarnistych.

Sposób wykonania:

  1. Obierz jajka, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i połącz z majonezem, musztardą oraz sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Posmaruj tost majonezem, ułóż na nim plasterek awokado, a następnie posmaruj przygotowaną sałatką jajeczną. Na wierzchu ułóż trochę świeżej rzeżuchy, przykryj drugim tostem. Analogicznie postępuj z pozostałymi kromkami.
  3. Udekoruj talerz świeżymi gałązkami rzeżuchy, a tosty podawaj przekrojone na trójkąty.

Jeśli masz nadmiar rzeżuchy, przechowuj ją w lodówce (w komorze na warzywa, owiniętą folią) maksymalnie przez tydzień. Możesz również zamrozić tę roślinę – najlepiej w plastikowym pudełku.