Obok truskawek, jagód i malin czereśnie to owoce lata. Niestety przyjemnie slodko-kwaśnym smakiem czereśni możemy cieszyć się przez krótki okres. Sezon na te czerwone delicje trwa zaledwie od czerwca do połowy lipca. Jednak mrożąc je i robiąc z nich przetwory, możemy zachować ich smak i aromat na dłużej. Dzięki temu nawet zimą będzie można dodawać je do owsianek, ciast i deserów.
Czereśnie – dlaczego warto?
Czereśnie są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. 100 g czereśni dostarcza około 63 kcal. Charakteryzują się wysoką zawartością antyoksydantów, składników mineralnych takich jak potas, magnez, wapń czy jod oraz beta-karotenu, witamin z grupy B i witaminy C. Dzięki temu korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu oraz spowalniają procesy starzenia organizmu.
Nie tylko ludzie są amatorami smaku czereśni… Często zdarza się, że w miąższu owoców znajdują się larwy owadów. Jak sprawdzić, czy czereśnie są robaczywe i od razu pozbyć się larw? Wystarczy, że zalejesz je wodą, dodasz trochę soli i poczekasz. Po około 30 minutach larwy wypłyną. Owoce odcedź i opłucz.
Dania i przetwory z czereśni
Co można zrobić z czereśni? W sezonie czereśnie możesz wykorzystać na wiele sposobów. Znajdziesz liczne przepisy z czereśniami zarówno na słodko, jak i wytrawne. Doskonale sprawdzą się one jako dodatek do owsianek, puddingów, koktajli, galaretek, placuszków, musów czy ciast. Prostym i jednocześnie efektownym deserem są czereśnie zapiekane pod kruszonką. Smakują wyśmienicie same lub z dodatkiem lodów.
Czerwone owoce jak najbardziej możesz wykorzystać także do obiadu. Może to być np. makaron z twarożkiem, kopytka, pierogi, naleśniki z serkiem czy racuchy. W przypadku wytrawnych obiadów czereśnie dodaj do sosu lub konfitury do mięsa.
Poza świeżymi owocami do wyżej wymienionych dań możesz użyć także mrożone lub przetwory z czereśni takie jak dżem, sok czy kompot. Pamiętaj, że przed mrożeniem lub przetwarzaniem owoce trzeba wydrylować. Zrobisz to przy pomocy specjalnej maszynki lub słoika, lejka i słomki do napojów lub agrafki.
Na słoiku umieść lejek, a następnie w jego otwór wrzuć czereśnię i słomką wypchnij pestkę. Otwór w lejku powinien być większy niż pestka, ale jednocześnie mniejszy niż owoc. Wtedy drylowanie będzie szło sprawnie, a w słoiku zbiorą się wyłącznie pestki.
Dżem z czereśni na zimę
Przygotowanie dżemu z czereśni jest bardzo proste. Wydrylowane wcześniej owoce podgrzej w garnku, a następnie zasyp cukrem. Ze względu na niską zawartość pektyn, które odpowiadają za odpowiednią żelową konsystencję dżemu, możesz do czereśni dodać kawałki jabłka lub sok jabłkowy. Korzystnie wpłynie to na konsystencję oraz pozwoli zmniejszyć ilość dodanego cukru. Aby dżem bez szwanku wytrzymał do zimy, po przelaniu do słoików, zapasteryzuj go.
Dla urozmaicenia smaku dżemu z czereśni możesz dodać do niego wanilię, skórkę z cytryny lub pomarańczy, rabarbar, porzeczki, agrest czy truskawki. Jeśli chcesz zachować intensywny, czerwony kolor przetworów z czereśni dodaj do nich sok lub kwasek cytrynowy.
Ciasto z czereśniami
Czereśnie doskonale nadają się również do ciast drożdżowych, jogurtowych czy typu tarta. Do ciasta z czereśniami możesz wykorzystać owoce mrożone, odsączone z kompotu lub pozostałe po robieniu soku lub nalewki. Użycie owoców już po przerobieniu jest jak najbardziej możliwe! Zgodnie z ideą zero waste możesz uniknąć ich marnowania, a do tego cieszyć się pysznym deserem.
Miej na uwadze, że mokre owoce mogą zmienić konsystencję ciasta, dlatego w przypadku ciasta drożdżowego lub jogurtowego zwiększ ilość mąki w przepisie lub delikatnie obtocz czereśnie w mące i dopiero dodaj do masy. Jeśli owoce będziesz miksować na masę, dodawać do galaretki lub wykorzystywać jako na farsz do tarty nie ma takiej potrzeby.
Kompot i sok z czereśni
Co jeszcze można zrobić z czereśniami? Wypróbuj świeżo gotowany kompot – taki napój doskonale orzeźwia i nawadnia. Poza sezonem również możesz cieszyć się jego smakiem. Wystarczy, że przygotujesz kompot w słoikach. To bardzo proste! Umyte i wydrylowane owoce umieść w słoiku, zasyp kilkoma łyżkami cukru i zalej gorącą, przefiltrowaną wodą. Słoik od razu zakręć i zapasteryzuj.
Do przetworów z czereśni, które warto przygotować na zimę, należy także gęsty sok. To idealny dodatek do deserów czy zimowych, rozgrzewających herbat. By zrobić sok, potrzebujesz tylko wydrylowanych owoców i cukru. Przyjmuje się, że na trzy części czereśni powinna przypadać jedna część cukru.
Sok możesz przygotować na ciepło w sokowniku lub zasypując owoce cukrem. W drugim przypadku odczekaj całą noc, aż owoce puszczą sok. Niezależnie od metody sok zagotuj i jeszcze ciepły sok wlej od razu do słoików lub butelek i zapasteryzuj.
Czereśnie kojarzą nam się ze słonecznym i słodkim latem. Na szczęście ich smak i aromat możemy zachować na dłużej w postaci przetworów. Zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, by jesienią i zimą również cieszyć się posiłkami z ich dodatkiem.