Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Czereśnie

Czereśnie

Czereśnie dla wielu są oznaką oraz smakiem lata. Owoce najwcześniejszych odmian pojawiają się już pod koniec maja. Miąższ czereśni jest bardzo soczysty. Wyróżnia gointensywny aromat oraz smak, od którego...

Czytaj więcej
Czereśnie
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Czereśnie dla wielu są oznaką oraz smakiem lata. Owoce najwcześniejszych odmian pojawiają się już pod koniec maja. Miąższ czereśni jest bardzo soczysty. Wyróżnia go intensywny aromat oraz smak, od którego czasem ciężko się oderwać. Czereśnie można również wykorzystać na wiele sposób - na przykład w przetworach. 

Właściwości czereśni

Słodkie czereśnie dostarczają około 63 kcal w 100 g. Wartość ta dotyczy owoców pozbawionych pestek.  Miąższ owoców jest naturalnie słodki co przekłada się na wyższą kaloryczność w porównaniu z innymi owocami. Czereśnie są jednak źródłem witamin, błonnika oraz antocyjanów, wykazujących działanie prozdrowotne. Cenne składniki zawarte w czereśniach rekompensują nieznacznie wyższą kaloryczność owoców.

Przepisy z czereśniami

Czereśnie ze względu na swoją słodycz najczęściej są składnikiem deserów. Ciasto z czereśniami jest jedną z obowiązkowych pozycji miłośników tych owoców. Z dodatkiem czereśni można upiec ciasto jogurtowe, biszkoptowe, ucierane, drożdżowe oraz kruche. Czereśnie można dodać bezpośrednio do ciasta, wymieszać z kremem lub masą czy zatopić w galaretce wylanej na wierzch ciasta. Oprócz ciasta można przygotować czereśnie zapiekane pod kruszonką, puddingi lub musy. Czereśnie sprawdzą się jako dodatek do koktajli, owsianek, sałatek owocowych, twarożków oraz słodkich omletów. W tych daniach czereśnie można połączyć z morelami, brzoskwiniami, agrestem, porzeczką, jagodami,  truskawkami, jabłkami oraz rabarbarem. 

Czereśnie doskonale pasują także do mącznych potraw jak kluski, pierogi, placuszki czy makaron. Czereśnie nadają im słodyczy i lekkiego, orzeźwiającego smaku, który dobrze łączy się z nabiałem. Zapiekany makaron z czereśniami i twarogiem, pierogi z czereśniami polane jogurtem czy kluski leniwe z sosem z czereśni z pewnością znajdą wielu zwolenników.  

Owoce czereśni doskonale nadają się również do przetworów, takich jak dżemy, konfitury, soki, nalewki czy kompoty. Oprócz owoców w części przepisów wykorzystuje się dodatkowo liście czereśni.