Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Jeśli lubisz słodkie i owocowe wypieki, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Ciasto z czereśniami jest proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Składniki

500 g drylowanych czereśni
250 g mąki
250 g masła
200 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania

Opis wykonania

1

Przygotuj owoce – czereśnie umyj i wypestkuj.

2

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z pomocą robota kuchennego. Zmiksuj miękkie masło z cukrem na jasną masę. Miksując, dodawaj po 1 żółtku. 

Masę wymieszaj z mąką, proszkiem i solą. Dodaj do masy pianę, wymieszaj dokładnie. 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj blachę masłem (lub wyłóż papierem do pieczenia). Wylej ciasto na blachę, posyp czereśniami.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
3

Piecz ok. 40 minut. Sprawdź patyczkiem.

4

Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Bardzo dobre ciasto sezonowe