Ciasto z czereśniami
8 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Ciasto z czereśniami
Ciasto z czereśniami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj owoce – czereśnie umyj i wypestkuj.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z pomocą robota kuchennego. Zmiksuj miękkie masło z cukrem na jasną masę. Miksując, dodawaj po 1 żółtku.
Masę wymieszaj z mąką, proszkiem i solą. Dodaj do masy pianę, wymieszaj dokładnie.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj blachę masłem (lub wyłóż papierem do pieczenia). Wylej ciasto na blachę, posyp czereśniami.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Piecz ok. 40 minut. Sprawdź patyczkiem.
Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.
Komentarze