Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Co zrobić z winogron?

Co zrobić z winogron?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Winogrona – dlaczego warto je jeść?
  2. Przetwory z winogron
  3. Nie tylko owoce, czyli gołąbki z liści winogron

Słodkie i soczyste owoce cieszą się dużą popularnością. To jedne z owoców, których smakiem możemy delektować się przez cały rok. Najczęściej podaje się je na surowo jako samodzielną owocową przekąskę, jako dodatek do deski serów lub wykorzystuje jako składnik deserów, galaretek lub sałatek owocowych. Wbrew pozorom owoce te można mają wiele więcej zastosowań w kuchni. Przeczytaj, co ciekawego można zrobić z winogron.

Winogrona – dlaczego warto je jeść?

Niewielkie owoce zawierają w sobie wiele cennych witamin, składników mineralnych oraz związków prozdrowotnych. Winogrona charakteryzują się zawartością witamin A, C i K oraz wapnia i żelaza. Związki w nich zawarte wspomagają procesy trawienne. Jednocześnie spowalniają procesy starzenia się dzięki obecności antyoksydantów.

W przypadku ciemnych winogron warto zwrócić uwagę na występujący w miąższu i skórce resweratrol beta-karoten oraz antocyjany. Korzystnie wpływają one na pracę układu krążenia, zmniejszają stany zapalne oraz działają antynowotworowo. Niezależnie od koloru winogron dostarczają one około 71 kcal na 100 g. Świetnie sprawdzą się więc jako lekka przekąska.

Przetwory z winogron

Winogrona w sklepach dostępne są praktycznie przez cały rok. Jednak największy ich wybór będzie na przełomie lata i jesieni. W przypadku winogron ogrodowych sezon przypada najczęściej na koniec lata. Często mają one znacznie mniejsze owoce niż te z upraw, jednak doskonale nadają się do wykorzystania na przetwory. Z winogron, oprócz wina, można przygotować np. sok lub dżem.

Co zrobić z winogron?

Sok z winogron – przepis

Jak zrobić sok z winogron? Do przygotowania wystarczą winogrona, cukier oraz niewielka ilość wody. Opcjonalnie możesz dodać skórkę i sok z cytryny. Umyte owoce umieść się w dużym garnku. Następnie polej winogrona niewielką ilością wody i zasyp cukrem (na 2 kg owoców wystarczy 0,5 kg cukru). Całość gotuj na małym ogniu, sporadycznie mieszając. Gdy owoce będą się rozpadać, przetrzyj je przez sito i dodaj do soku. Przetarcie owoców umożliwi oddzielenie skórek oraz pestek. Jeszcze ciepły sok od razu przelej do szklanych butelek lub słoików.

Aby przechować sok z winogron na zimę lub do kolejnego lata, musisz go zapasteryzować. Możesz to zrobić na dwa sposoby – umieszczając słoiki lub butelki we wrzątku na około 15–20 minut lub wstawiając do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 20 minut.       

Dżem z winogron jasnych i ciemnych

Domowy dżem z winogron przygotujesz łatwiej, niż mogłoby się wydawać:

  1. Umyte owoce zasyp cukrem (ok. 150 g cukru na 1kg owoców) i odstaw na 2 godziny, by owoce puściły sok.
  2. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, aż owoce będą się rozpadać.
  3. Następnie, podobnie jak w przypadku soku z winogron, przetrzyj całość przez sitko, by usunąć z dżemu pestki oraz skórki.
  4. Ponownie zagotuj mieszaninę, aż do zgęstnienia.
  5. Ciepłą konfiturę z winogron przelej do słoików i zapasteryzuj.                  

Do dżemu winogronowego możesz dodać także jabłka. Doskonale współgrają one ze smakiem winogron, a zawarte w nich pektyny ułatwiają żelowanie i uzyskanie odpowiedniej konsystencji.

Aby jeszcze lepiej podkreślić smak konfitury z winogron, możesz dodać do niej przyprawy takie jak cynamon, wanilia czy kardamon.

Co zrobić z winogron ogrodowych? Domowe wino          

Przygotowanie wina wymaga przede wszystkim czasu oraz dojrzałych i zdrowych winogron. Ważne jest, by owoce zawierały jak najwięcej cukru. To właśnie cukier jest przerabiany przez drożdże na alkohol. W przypadku mało słodkich winogron może okazać się konieczne dodanie cukru. Polecane odmiany do fermentacji to winogrona jasne: Sauvignon, Aurora, Bianca, Hibernal, Jutrzenka, Solaris oraz winogrona czerwone: Cabernet, Cascade, Frontenac, Regent.

  • Przygotowanie wina zacznij od wyciśnięcia soku z winogron. Zrobisz to, przygotowując moszcz (mieszając owoce z drożdżami) lub używając wyciskarki.
  • Następnie pozyskany sok przelej się do balonu/butli na wino. Jeśli używasz soku z wyciskarki, właśnie w tym momencie dodaj namnożone drożdże.
  • Balon zamknij korkiem z rurką fermentacyjną. Jeśli winogrona na wino nie są wystarczająco słodkie, konieczne może okazać się dodanie syropu cukrowego.

Fermentacja wina następuje w dwóch etapach – najpierw jest ona burzliwa, a następnie cicha. W tym czasie istotne jest dbanie o odpowiednią temperaturę oraz regularne czyszczenie i napełnianie wodą rurki fermentacyjnej.

Wino z balona zlewaj ostrożnie, by nie wzburzyć osadu z dna. Osad tworzą drożdże oraz resztki owoców. Do zlanego wina możesz dodać neutralizator drożdży, przelać je do butelek i zamknąć korkiem. Ostatni etap przygotowania wina, to jego leżakowanie w chłodnym i ciemnym miejscu (najlepiej kilka miesięcy).

Nie tylko owoce, czyli gołąbki z liści winogron                

Wykonując przetwory z winogron, możesz przy okazji wykorzystać również ich liście. Ale co można zrobić z liści winogron? Na Bałkanach popularne są faszerowane liście winogron w stylu naszych tradycyjnych gołąbków. Farsz do liści winogron przygotuj z ryżu połączonego z mięsem lub soczewicą i warzywami. Z racji wielkości liści „gołąbki” są znacznie mniejsze i sprawdzą się w ramach przystawki lub przekąski na spotkaniu z przyjaciółmi.

Winogrona najchętniej spożywamy jako samodzielną przekąskę lub dodajemy na surowo do dań na słodko. Jednak z powodzeniem można pokusić się o przygotowanie winogronowych przetworów. Są one równie smaczne i wartościowe, co świeże owoce. Dodatkowo sok lub dżem z winogron będą cennym i wartościowym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.