Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Właściwości zielonej herbaty – na co pomaga?

Właściwości zielonej herbaty – na co pomaga?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Z czego składa się ekstrakt z zielonej herbaty?
  2. Zielona herbata – właściwości i działanie
  3. Zielona herbata na odchudzanie
  4. Zielona herbata – przeciwwskazania, o których należy pamiętać

Wysokiej jakości i dobrze przygotowany napar z zielonej herbaty ma przyjemny świeży smak z delikatną nutą goryczki. Nic dziwnego, że jest on tak popularny. Zielona herbata to najprawdopodobniej najstarszy rodzaj herbaty. Ograniczona obróbka sprawia, że liście zachowują większość składników prozdrowotnych. Dzięki temu zielona herbata korzystnie wpływa na nasze zdrowie, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów oraz chorób układu krążenia.

Z czego składa się ekstrakt z zielonej herbaty?    

Zielona herbata zbierana jest wiosną – to młode liście i pąki. Odpowiadają one za świeżość i wysoką jakość gotowej herbaty. Po zaparzeniu napar zazwyczaj ma żółty kolor wpadający w jasny odcień zieleni. Część herbat pochodzących z Japonii po zaparzeniu może mieć intensywnie zielony kolor.

Liście zaraz po zbiorze są rozkładane i pozostawiane, by lekko podwiędły. Następnie podgrzewa się je i suszy. Tak krótka i prosta obróbka sprawia, że zielona herbata zachowuje składniki aktywne, w tym polifenole, które są silnymi antyoksydantami.

Warto wiedzieć, że zieloną herbatę można wykorzystać na wiele sposobów. Poza parzeniem można z jej dodatkiem przygotować biszkopt, ciasteczka, naleśniki lub muffiny. Innym ciekawym pomysłem jej przygotowanie dressingu do sałatek lub sosu na bazie zielonej herbaty. W tej roli świetnie sprawdzi się zielona herbata matcha.

Zielona herbata – właściwości i działanie     

Dobrze zaparzona herbata ma wiele cennych właściwości. Temperatura zaparzania nie powinna przekraczać 90°C. Najlepiej by była ona w przedziale 75–90°C. Czas zaparzania to zaledwie 2–3 minuty. Po dłuższym czasie napar może zrobić się gorzki. Co ciekawe ten typ liści można zaparzać dwukrotnie. Na co pomaga zielona herbata?

Regularnie pita zielona herbata korzystnie wpływa na układ krążenia. Udowodniono, że zmniejsza ona ryzyko udaru oraz zawału serca. Efekt ten obserwowano przy spożyciu 1–3 filiżanek dziennie.

Działanie zielonej herbaty jest przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Wysoka zawartość polifenoli będących silnymi antyoksydantami sprawia, że osoby regularnie pijące zieloną herbatę mają niższe ryzyko rozwoju nowotworów. Dotyczy to głównie narządów układu pokarmowego tj. jama ustna, przełyk, żołądek, wątroba czy jelito grube.

Związki zawarte w naparze mają właściwości neuroprotekcyjne – zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona. Jednocześnie picie zielonej herbaty może wspomagać terapię u osób już chorych.

Antyoksydanty poprzez redukcję wolnych rodników spowalniają procesy starzenia się skóry. Z tego względu sproszkowana zielona herbata stosowana jest także w kosmetykach.

Czytaj również: Rodzaje herbat świata

Zielona herbata

Zielona herbata na odchudzanie   

W diecie redukcyjnej picie zielonej herbaty może być pomocne. Udowodniono, że wspomaga ona spadek masy ciała. Dodatkowo zaobserwowano zmniejszenie się ilości tkanki tłuszczowej oraz redukcję obwodów sylwetki, a zwłaszcza talii oraz bioder. Z tego względu napar z zielonej herbaty będzie cennym wsparciem podczas odchudzania.

Zielona herbata – przeciwwskazania, o których należy pamiętać

Mimo wielu cennych właściwości nie każdy może pić regularnie zieloną herbatę. W pewnych przypadkach należy znacząco ograniczyć jej picie. Zielona herbata w ciąży np. nie jest wskazana. Zielona herbata zawiera sporą ilość kofeiny, której spożycie należy ograniczać podczas ciąży. Picie zielonej herbaty niewskazane jest również w przypadku anemii lub skłonności do osteoporozy. Związki zawarte w herbacie mogą ograniczać wchłanianie wapnia i żelaza, co może pogłębiać ich niedobory w organizmie.

Zielona herbata ma wiele cennych właściwości, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Najważniejsze jest jednak jej regularne picie. Poza przygotowaniem naparu z zielonej herbaty z powodzeniem możesz wykorzystać ją również do deserów.