Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Liście winogron faszerowane ryżem, nasionami pinii, cebulą i rodzynkami.

Składniki

200 g liści winogron ze słoika
250 g ryżu okrągłoziarnistego
sól
40 g nasion pinii
mała cebula (50 g)
40 g rodzynek
2 łyżka natki pietruszki, drobno siekanej
4 łyżka soku z cytryny
6 łyżka oliwy
czarny pieprz
250 ml esecjonalnego bulionu drobiowego
cytryna

Opis wykonania

Liście winogron rozwinąć i ułożyć 30 ładnych liści w perforowanym pojemniku do gotowania. Włożyć do komory gotowania i wsunąć pod spód pojemnik nieperforowany. Gotować na parze według przepisu. Ryż gotować według przepisu w 750 ml osolonej wody w nieperforowanym pojemniku, aż będzie al dente. Przecedzić przez sito i odsączyć. Zrumienić na suchej patelni nasiona pinii. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Dobrze wymieszać ryż, nasiona pinii, cebulę, rodzynki, natkę pietruszki, miętę, sok z cytryny i trzy łyżki oliwy. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Liście winogron rozłożyć na blacie roboczym i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Na środku każdego liścia kłaść łyżkę nadzienia ryżowego. Dłuższe boki liścia złożyć do środka, a następnie zrolować liść wzdłuż krótszego boku w stronę końcówki liścia. Ułożyć ciasno w nieperforowanym pojemniku do gotowania. Liście winogron skropić pozostałą oliwą i zalać bulionem. Roladki gotować na parze według przepisu. Ostrożnie wyjąć i ułożyć na półmisku. Podawać na ciepło lub na zimno z połówkami plasterków cytryny. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C, liście winogron: 1-2 minuty, ryż: 12-14 minut, faszerowane liście winogron: 40-45 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych